1956 mártírjáért

Veszprém - A Brusznyai-emlékműnél tartott megemlékezést a Jobbik Magyarországért Mozgalom veszprémi alapszervezete, majd a Védegylet Veszprémért Egyesület.

Szabó Zsuzsanna

Elsőként a Jobbik veszprémi alapszervezete gyűlt egybe az 1956-os forradalom mártírja, Brusznyai Árpád  középiskolai tanár 1958. január 9-ei kivégzésének emlékére. A forradalom áldozatának szobra előtt Kovács Rajmund, a szervezet elnöke mondott beszédet. Hangsúlyozta, a harmincnégy évesen megölt mártírt még Kodály Zoltán közbenjárása sem tudta megmenteni a bitófától. Forgóné Kelemen Judit önkormányzati képviselő kiemelte, a felakasztott, majd a hírhedt 301-es parcellában eltemetett Brusznyai Árpád gyilkosai máig nem nyerték el méltó büntetésüket.

A Jobbik veszprémi szervezete  után a Védegylet Veszprémért Egyesület tagjai tartottak megemlékezést. Elsőként Balogh Elemér, Brusznyai Árpád egyik tanítványa mondott beszédet. Kiemelte, a tanár úr az akkori rémuralom hazug frázisai helyett is az igazi tudás átadására törekedett. Brányi Mária alpolgármester emlékező szavait követően az egyesület tagjai gyertyát gyújtottak és koszorút helyeztek el az emlékmű lábánál.

Brusznyai Árpád középiskolai tanár az 1956-os forradalom idején Veszprémben dolgozott, majd a Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács elnöke lett. Előbb életfogytiglani börtönbüntetésre, később kötél általi halálra ítélték. Ötvennégy évvel ezelőtt, 1958. január 9-én végezték ki.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!