Barlangok, vizek és hegyek

Tapolca a tanúhegyek által határolt medence közepén, ősi közlekedési utak csomópontjában, a pannon táj szívében helyezkedik el. A ma 18 ezer lakosú város Tavasbarlangja és gyógybarlangja nemzetközi hírű, turisták és gyógyulni vágyók kedvelt célpontja, ugyanakkor a környék is bővelkedik látnivalókban.

Szijártó János

A város legnagyobb idegenforgalmi attrakciója egyértelműen a Közép-Európában egyedülálló Tavasbarlang. A természeti ritkaságot 1902-ben, kútásás során fedezték fel, majd tíz évvel később a látogatók előtt is megnyitották. A karsztvíz által kialakított háromszintű barlangrendszer alsó termeit és a felső járatok egy részét 19 Celsius-fokos víz borítja. Csónakkal egy háromszáz méter hosszúságú szakaszt lehet körbejárni. A látogatókat páratlan élmény fogadja a barlangban való evezés és a változó mélységű, tiszta vízben jól látható alsó járatok látványának köszönhetően. Pillanatnyilag felújítási munkálatok miatt (kőzetstabilitás, új elektromos világítási rendszer kialakítása) nem látogatható a felszín alatti világ. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság közleménye szerint március 15-re várható az újbóli megnyitás.

A Tavasbarlangnál a felszínhez közelebb fekvő Kórházi barlang különleges klímájának gyógyhatása miatt jelent vonzerőt az asztmatikus betegségekben szenvedők számára. A viszonylag állandó, 14-16 Celsius-fokos hőmérséklet, a közel 100 százalékos relatív páratartalom és a rendkívül tiszta levegő az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedések esetében fejti ki jótékony hatását. A városban működő négycsillagos hotel, a Pelion egyebek között ennek a különleges adottságnak köszönhetően hirdetheti magát gyógyszállodaként. Nem véletlen, hogy távolról, nem ritkán Európán kívülről is érkeznek Tapolcára vendégek, mint ahogy az sem, hogy nyaranta, egy-egy borongósabb napon hosszú sorok kígyóznak a Kisfaludy utcában, a Tavasbarlang lejárata előtt.

Ha már a barlangoknál tartunk: egészen különleges természeti ritkaságra bukkantak barlangászok tavalyelőtt. Ugyanis a kitartó kutatómunka eredményeként kettő, eddig nem ismert felszín alatti tó tárult a kutatók szeme elé. Ráadásul mindkettő meghaladja az eddigi legnagyobb hazai barlangi tó vízfelületének méretét. Igaz, ez a természeti kincs egyelőre nem látogatható.

A víz azonban nemcsak a felszín alatt, hanem fent is előbukkan, a festői szépségű Malomtónál, a város egyik legkedveltebb, mediterrán hangulatú, parkos, rendezett területén. A felső és alsó tó között az egykori vízimalom (ma Gabriella Hotel) épülete és az emblematikus malomkerék látható. A város nagy szülötte, a felvilágosodás költője, Batsányi János szobra itt a tó partján áll (felesége, Baumberg Gabriellla szobra szintén itt van). A Malomtónál a kirándulók a szép látványon túl a modern technika vívmányait is használhatják, mivel szabad internethozzáférés is van a megfelelő eszközzel rendelkezőknek.

A város környékén a különleges szépségű tanúhegyek magasodnak. Nem véletlen, hogy a Balaton északnyugati partszakaszával határos térség kedvelt kirándulóhely, gyakorta szerveznek kerékpáros vagy gyalogos túrákat a tanúhegyekhez. Többször rendeztek itt már Tanúhegyek-futást, maratoni távokkal, lépcsőfutást a Badacsonynál, de kemény teljesítménytúrára is invitálták már az érdeklődőket. De vannak, akik egyszerűen csak a szépséget keresik, s azt meg is találják ebben a közegben. A kirándulók számára az is előny, hogy választhatnak a hegyek közül, azaz eldönthetik: vadregényes helyen kívánnak kikapcsolódni, vagy inkább a sűrűbben lakott részeket és a jobb utakat részesítik előnyben. Esetleg több időt rászánva, fáradságot nem kímélve, többet is megcéloznak.

A főként déli lejtőkön megtermő szőlőnek köszönhetően a régióban megtermő borok is messze földön híresek. A Badacsony tetején például a közelmúltban avatták fel az új kilátót, ami különleges élményt, nem mindennapi kilátást biztosít a kirándulók számára. Legismertebb tanúhegy egyébként éppen a Badacsony (438 méter), de a medence közepén emelkedő Szent György-hegy is kedvelt kirándulóhely (415 méter). Itt, a bazaltorgonáiról is méltán híres hegy gyomrában egy időben barlangászok keresték a mondabeli sárkány barlangját, azonban a jelentős mennyiségű omladék miatt nem sikerült feltárni a feltételezett jégbarlangot.

Tapolcától északra a már félig elbányászott, csonka Haláp látszik, a veszprémi oldalon pedig a Csobánc magasodik (375 méter), s várromjával ma is emlékeztet a hősi végvári múltra. A Csobánc tetejéről jól szemügyre vehető a közeli Gulács (393 méter), a Tóti-hegy (346 méter), valamint a Hegyesd kúpja. Ez utóbbi tetején is volt egy kisebb erődítmény a végvári időkben.

A Balaton vára, a szépen rendbe hozott szigligeti vár mára szinte egész éves programmal várja a kirándulókat. Innen csak egy ugrás, és máris a balatonedericsi Csodabogyós barlangnál lehet bárki, aki az extrém túrákat szereti. Összegezve elmondható, hogy Tapolca és a környék tartalmas időtöltést, kikapcsolódást jelenthet bárkinek, autósnak, kerékpárosnak, gyalogosnak, túrázónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!