Drága lesz a távozás

Amilyen kalandos utat "járt be" elfogadásáig az új felsőoktatási törvény, olyan kiszámíthatatlanul alakult a hallgatók úgynevezett röghöz kötésének kommunikációja is.

Horváth A. Attila

Jóllehet az oktatási államtitkár már az eredeti koncepció nyilvánosságra hozatalakor jelezte, hogy elvárják az állami költségen diplomát szerzőktől a magyarországi munkavégzést, konkrétumokról sokáig semmiféle hír nem érkezett. Még a fideszes módosító indítványok tömeges benyújtásakor is egy olyan törvénytervezet forgott közkézen, amelyik erről a kötelezettségről nem rendelkezett, sőt, a december 30-án kihirdetett végső verzióban sincsenek részletek.

Pedig a tét nem kicsi: némely szakokon akár az egymillió forintot is elérheti a képzési költség - félévenként.

Nos, a homály tegnap oszlott el: a hallgatói szerződések tartalmát rendeletben szabályozza a kormány, s amint arra számítani lehetett, az állami támogatást elnyerőktől várja el (egy ideig) az itthon maradást. Hiába szerveztek tehát már októberben tiltakozó demonstrációt a hallgatói önkormányzatok, hiába igyekeztek nyomást gyakorolni a kormányra például a rezidensek, a külföldi munkavállalásnak innentől jelentős (anyagi természetű) ellenérvei lesznek. A cél egyébként - az adóforintokból kiképzett diákok idehaza kamatoztassák tudásukat - respektálható, ám ettől még nem hagyhatja figyelmen kívül a kormány az alapproblémát, ami miatt a hallgatók jelentős része eleve másutt képzeli el a jövőjét. Egyetlen szóval: megélhetés...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!