Egészségügyi törvény: Felment tőle a vércukruk

Veszprém - Indokolatlan, orvosnak és cukorbetegnek egyaránt hátrányos a gyógyszerfelírás egy hónapra történő korlátozása, irreális vizsgálati eredményekhez kötik, hogy a jogosult igénybe vehesse az OEP által támogatott új inzulinkészítményeket.

Varga Domokos Péter

Dr. Vándorfi Győző mondta el ezt a sajtónak, közvetítve Reichardt Béláné, az Alapítvány a Cukorbetegekért kuratóriuma elnökének véleményét is. A diabetológus főorvos részletesen ismertette, hol és miért károsak a cukorbetegségben szenvedőknek a januárban életbe lépett egészségügyi törvény változtatásai. Mindenekelőtt leszögezte, a törvény új rendelkezéseiről a megjelenés előtt a Magyar Diabetes Társasággal és a szakmai kollégiummal nem egyeztetett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi).
 
Vándorfi Győző kifejtette, a gyógyszerfelírás egy recepten egy hónapra történő korlátozása - különösen inzulint (is) kapó személyeknél - feleslegesen növeli a rendelések terheltségét, háromszorosára növeli a receptek számát, az orvos, de főleg a betegek elfoglaltságát.  A betegek jó része ma már úgysem engedheti meg magának, hogy több, nagy értékű gyógyszert egyszerre három hónapra kiváltson. Meggyőződése, hogy a korlátozás elveszi az időt az alaposabb ellenőrzésektől. Javasolja, hogy a krónikus természetű megbetegedésekben szenvedők esetében, amilyen a cukorbetegség is, kerüljön vissza a rendszerbe az egy recepten három hónapra történő felírás engedélyezése.

Határozottan ellenzi a hatóanyag-tartalmú receptfelírást is, ami egyelőre - kísérletképpen, márciustól kezdődően - csak a vérzsírcsökkentőkre vonatkozik. Azért nem szabad a patikus jogkörévé tenni annak mérlegelését, hogy adott hatóanyag-tartalommal melyik készítményt preferálja, mert az eltérő adalékanyagok, stabilizátorok is okozhatnak nemkívánatos reakciókat.
 
Vándorfi doktor részletesen alátámasztotta, miért tartja indokolatlannak és a betegek gyógyulási esélyeit rontónak az újfajta inzulinkészítmények korlátozását. Ma a cukorbetegség kezelésére a világ fejlett országaiban (mi is ebbe a kategóriába tartozunk) az inzulinok két nagy csoportja érhető el. Az egyikbe a hagyományos, humán inzulinok, a másikba a modern, analóg inzulinok tartoznak. Az utóbbiak alkalmazása mellett sokkal kevesebb kóros vércukoresés fordul elő. A másik előnyük a könnyebb életvitel. A hagyományos inzulinok mellett pontos napirend betartása szükséges. A leggyakrabban alkalmazott napi négyszeri inzulinkezelés esetén az inzulinbeadásnak mindig adott időpontban kell történnie, a beadása után csak fél órával étkezhet a beteg, a háromszori főétkezés mellett szintén adott időpontban kis étkezésekre (tízórai, uzsonna stb.) is szükség van. A modern inzulinok mellett elég a háromszori étkezés, a négy inzulin közül csak a lefekvés előttinek kell adott időpontban történnie.

 
A januárban életbe lépő törvény a modern készítmény ingyenes, az OEP által támogatott használatát csak azoknak a betegeknek engedélyezi, akiknek évente kétszer hét százalék alatti a hemoglobin A1c-szintje. (A szint a megelőző három hónap "vércukorátlagáról" ad felvilágosítást.)

Vándorfi doktor szerint sok betegnél nincs is szükség ennek a szintnek az elérésére, sőt, egyenesen káros. A Nefmi rendelete sajnálatos módon nem veszi figyelembe a legújabb nemzetközi és hazai ajánlásokat, amelyek szerint ezt a szintet 6-8 százalék között kell tartani - hangsúlyozta.
 
- Mit tegyen az orvos és a beteg, ha a modern inzulinkezeléssel a korábban magas, 9-10 százalékos szintet sikerült 7-7,5 százalék közé leszorítani a hagyományos inzulinkezelésről a modernre váltással? Térjünk vissza oda, ahonnan elindultunk? - tette fel a tájékoztatója végén kérdéseit Vándorfi doktor.
 Az eseményen felszólalt dr. Soós Hajnalka gyermekdiabetológus szakorvos is. Elmondta, a törvény nem tesz különbséget a gyermek és felnőtt cukorbetegek között. Jobb eredményeket ebben a korosztályban az életkori sajátosságaik miatt kizárólag a modern inzulinkészítményekkel tudnak elérni, ám általában ez is magasabb a törvényben előírt hét százaléknál. Ilyen esetben az új törvény szerint vissza kell térniük a hagyományos inzulinra, ami újra lerontja az eredményeket. Az új törvény óriási visszalépést jelent, rontja a gyermek cukorbetegek életminőségét és életesélyeit - hangoztatta a szakorvos.

 

Egy beteg kéri, korrigálják a törvényt

Takács-Pintér Bernadett, 16 éve inzulinnal kezelt cukorbeteg, a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület képviselője bemutatta, milyen kötött volt az élete a hagyományos inzulinkezelés mellett, és mennyire rugalmas és rosszullétektől mentes a jelenlegi, modern kezelés mellett.  Kérte a döntéshozókat a rendelet korrekciójára betegtársai érdekében is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!