Hiba általánosítani - Egyedi és meggondolatlan eset borzolta a kedélyeket

Veszprém - Bizalomra van szükség a betegek és a mentők között, egy ilyen meggondolatlan, egyedi esetnek nem szabad aláásnia a már eddig kialakított kapcsolatot.

Halmos György

Ezt Kiss Attila, a Veszprém Megyei Mentőszolgálat vezető mentőtisztje nyilatkozta a Naplónak az egyik közösségi oldalon létrehozott, de a közelmúltban törölt oldallal kapcsolatban. Az oldalon ismeretlen mentősök, az OMSZ központi esetkocsija tagjaiként magatehetetlen betegeket fényképeztek, és a fotókat kommentárokkal látták el. A képek etikátlanok, sértik a személyiségi és betegjogokat, a mentődolgozók fegyelmi eljárásra számíthatnak.

Kiss Attila elmondta, hogy hétfőn a sajtóból értesült az esetről. Személyes véleménye az volt az üggyel kapcsolatban, hogy elítélendő. A mentők számára a napokban készült el az etikai kódex, amely például a közösségi oldalak használatára vonatkozó szabályokat is tartalmazza. Ez többek között tiltja a betegellátással összefüggő fényképek közzétételét.

- Úgy gondolom, hogy szükség volt az etikai kódex megalkotására.  Ugyanúgy, mint a társadalom minden részében, a mentőknél is vannak olyan személyek, akik nincsenek tisztában  azzal, milyen adatokat, képeket tölthetnek fel a közösségi oldalakra. Tudnia kell mindenkinek, mi az, ami személyiségi vagy akár betegjogokat sérthet.

A vezető mentőtiszt hozzátette: minden egyes ilyen botrány sokat árthat a mentőszolgálatnak, a mentőkről kialakult képnek, ezért is kell vigyázni, hogyan használják a világhálót. A konkrét ügyről nem kívánt nyilatkozni, mert jelenleg vizsgálják az esetet, ugyanakkor úgy vélekedett: a sajtóban megjelent hírek alapján ebből az esetből nem szabad általánosítani, a mentőszolgálat egészéről véleményt alkotni.

 

A Blikk a Facebookon bukkant a felvételekre, a képek feltöltője magát az Országos Mentőszolgálat központi esetkocsija legénységének tagjaként adta meg. A képeket tavaly augusztusban tették fel a világhálóra,  vasárnap délig láthatóak is voltak ott, egészen addig, amíg a lap nem írt a közzétevőknek.

Címkék#mentők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!