Pénzszórás vagy költségcsökkentés? A névváltozás 60 millióba került eddig

Január elsejétől az alaptörvény értelmében a Magyar Köztársaság elnevezést a Magyarország kifejezés váltotta. Mikor az országhatáron megkezdődött a névtáblák cseréje, már többen kíváncsian pedzegették: Vajon mennyibe fog ez kerülni?

zaol.hu

A kérést első körben a Népszabadság igyekezett megválaszolni a minap. Mint írják, a minisztériumok eddig körülbelül hatvanmillió forintot költöttek arra, hogy tábláikon, bélyegzőiken lecseréljék a "Magyar Köztársaság" feliratot "Magyarország"-ra.

Igaz, az alaptörvényben szereplő rendelkezésnek nincs pontos határideje, vagyis mindaddig használható a Magyar Köztársaság elnevezés, amíg az áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható.

Költség persze így is van már. Navracsics Tibor az új alaptörvénnyel kapcsolatos végrehajtási ügyekért is felelős közigazgatási és igazságügyi miniszter közlése a minisztériumok jelzései alapján mintegy hatvanmillió forintos kiadással jár, hogy „például - csak a legszükségesebb körben - táblákon, bélyegzőkön, feliratokon hazánk, Magyarország neve nem Magyar Köztársaság - olvasható. Navracsics ugyanakkor leszögezi azt is: ez az összeg a működési költségek töredékét jelenti csupán, s a különféle hatósági okmányok azonnali cseréjének elmaradása egyelőre több százmillió forintos kiadásoktól mentesíti a költségvetést.

Hogy mennyibe fog ez kerülni végül, arra - egyenlőre, láthatólag - nincsenek adatok, s Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője kérdésére, miszerint a tervek szerint - ha egyáltalán van ilyen - szükséges pénzügyi fedezet végül mikor áll teljes körűen rendelkezésre, sem kapott választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!