Sherlock Holmes nevében - minden megvan benne, amitől sikeres lehet

Egy vidéki kisvárosban furcsa dolgok történnek a gyerekekkel: rövid időre eltűnnek, majd megváltozva kerülnek elő, elvesztik vidámságukat, életkedvüket, szemük alatt sötét karikák, és csak néznek maguk elé, némán...

Osváth Sarolta

Mindez persze nem tűnik fel a felnőtteknek, csak egy élénk fantáziájú kisfiúnak, aki Sherlock Holmes segédjének, mister Watsonnak képzeli magát és nyomozni kezd a rejtélyes jelenség után, de egyedül nem jut semmire. Legnagyobb örömére a városba érkezik a másik krimirajongó tinédzser, aki Holmes szerepében, jó barátként és bölcs mosollyal arcán figyeli Watson ügyetlenkedéseit. A rejtélyes ügybe bekapcsolódik a szép szőke Ica is, akiről majd később kiderül, hogy nagyon is sok köze van a történésekhez, ő az édesapját keresi, aki nyomtalanul eltűnt. Miközben gyengéd gyermekszerelem szövődik a főszereplők között, a szálak a Összetört Álmok Cirkuszához vezetnek, amelyet valaki felgyújtott, és teljesen leégett.
Fordulatokban és kalandos eseményekben nem szegény mese - mert persze az  - , a misztikus jelenségek, akciójelenetek és  krimielemek fantáziadús keveredése, amelyben egy vicsorgó szörny, egy rettegett karbantartó, Auguszto Bulevár és dr. Somnius, az Álommester rejtélyét kell kinyomozni, megfejteni. A történet a végére egészen felgyorsul, földalatti üldözéssel, robbanásokkal, majd a természetfölötti világba való kitekintéssel érkezünk el az apokaliptikus feloldozáshoz, aztán kisüt a nap és minden, pontosabban mindenki a helyére kerül. Megértjük, hogy ezúttal is mindent a felnőttek rontottak el és a leleményes és bátor gyerekek hoznak helyre. A város megmenekül, gyerekei visszakapják az álmaikat.

A film legnagyobb erénye, hogy hosszú idő után végre készült egy ifjúsági, inkább kiskamaszoknak szóló játékfilm. A gyerekszereplők helyesek, kedvesek, a Sherlock Holmes-rajongó tinédzsereket játszó Szénási Kristóf (Holmes) és Ungvár Ádám (Watson), valamint Kugler Nikolett (Ica) bár először álltak a kamerák előtt, Bernáth Zsolt rendező keze alatt szinte profi módon teljesítettek. A forgatókönyv Kis-Szabó Márk munkája, a zeneszerző Gulya Róbert, a producer Váczy Károly.

A kérdés az, hogy a célközönség, a mai, harcias videoklipeken felnőtt kiskamasz korosztály mennyire lesz vevő egy ilyen – egész „estés” – mesemozira, amely naiv és romantikus egy kicsit, s felszínesen ugyan, de érinti a mai magyar gyerekvalóság problémás helyzeteit, a szülők válását és az autóbalesetben elhunyt anya feldolgozhatatlan hiányát. A Dunaújvárosban forgatott, az alkotók szerint alacsony költségvetésű film januártól látható a mozikban. Tulajdonképpen minden megvan benne, amitől akár sikeres is lehet.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!