Sikert hozhat a savanyúvíz

Balatonfüred - Senki ne lepődjön meg azon, ha akár már jövőre a balatonfüredi Gyógy téren, vagy a Tagore-sétányon pohárral a kézben sétálgató emberekkel találkozik, akik néha megállnak egy-egy korty savanyúvizet inni.

Győrffy Árpád

A várost százötven évvel ezelőtt jellemző kép ismét valósággá válhat, ha a helyi vállalkozók megfogadják egy múlt heti konferencián elhangzott javaslatokat.
 Mit kellene azért tenni, hogy a városban ne csökkenjen évről évre a külföldi turisták forgalma? Hogyan lehetne elérni, hogy a városban a gyógyturizmus ismét fontos lehetőséggé váljon  fogalmazta meg a kérdéseket a szakértőknek a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület tanácskozásán Rádóczy Andrea elnök.


Az ivókúrákra épülő turisztikai szolgáltatások ötlete elsősorban Mezősi Csillától származott. Az MT Zrt. egészségturizmus szakértője szerint ezen a piacon valami egyedi dologgal jó esélye lenne a városnak. A már ismert speciális szolgáltatások, például a mofettás kezelések, a lenti energiapark, vagy a tapolcai gyógybarlang mellett Balatonfüred is helyet találhatna az MT Zrt. által is népszerűsített szolgáltatások között a savanyúvízére épített ivókúra kezelésekkel.



Sikeres mintaként Karlovy Vary-t hozta fel. A cseh városban évente 70 országból 85 ezer szállóvendég és kétmillió kiránduló fordul meg. Ott az ivókúrát egyszerűen megvalósítható wellness-szolgáltatásokkal, például kádfürdővel, sóbarlanggal, szaunával kiegészítve adják csomagban. Az alapok ehhez Füreden is megvannak. A savanyúvíz számtalan baj ellen jó, csak tudatosítani kellene a lehetséges  vendégkörrel.  A strandolás mellett ezzel lehetne a második oszlopa  a füredi turizmusnak, ha a szolgáltatók ehhez az új kínálathoz megfelelő feltételeket biztosítanának - vélte a szakértő.


 
Szegedi Andrea, az MT Zrt most leköszönt moszkvai képviseletvezetője szerint az évente kétszer utazó, 25 milliósra tehető orosz középosztály tagjainak egy részét Füredre lehetne csábítani megfelelő egyedi ajánlatokkal. Sokat költő, nagyon jó vendégek, akik az éljünk a mának szemlélettel nézik a világot. meglátása szerint Balatonfürednek elsősorban a szív- és érrendszeri betegek rehabilitációjában lenne esélye náluk.


 
Sztojanovits Kristóf, az MT Zrt. német képviseletének vezetője is nagyon komoly lehetőségeket lát az egészségturisztikai szolgáltatások fejlesztésében. Ugyanakkor fontosnak ítélte a kerékpárosokra, vitorlázókra épülő kínálat erősítését. A tehetős németek körében újra reneszánszát élő kempingturizmus is jó lehetőség lenne, ha a német vendégek nem panaszkodnának a füredi kemping állapotára, ha ott végre rendes fejlesztéseket hajtanának végre - mondta a szakember.
 
 
  
 
Kellene egy közfürdő, ivócsarnok

Már csak azért is szimpatikusnak tartom a gyógyvíz felhasználásával kapcsolatos javaslatot, mert a cégünk, a Danubius ettől igazán híres  reagált a gyógyturisztikai javaslatokra Vászolyi Judit, az Annabella és a Marina Hotel igazgatója.  A szezonnyújtáshoz mi is ilyen posztoperatív terápiás kezelésekben gondolkodunk, amihez megvan a szakmai hátterünk, szobakapacitásunk. De ma még hiányzik a közös infrastruktúra: a közfürdő, ivócsarnok, társasági hely, ahogy régen is volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!