Csak átmenetileg üres a parkerdő

Várpalota - Milliós tartozásokról és nyert perről beszélnek az egyik oldalon, inkorrekt hozzáállásról a másikon. A Pannónia Fesztivál (PaFe) költözésének okai a szervezők és a várpalotai önkormányzat szemszögéből.

Szabó Péter Dániel

- A 2009-es évtől változott meg minden. A fesztivál bejárata mellett egy vállalkozó kiépített egy rendkívül nagy vendéglátóegységet - erősen megkérdőjelezve az együttműködésünk szabályait, ugyanis megegyeztünk, hogy a fesztivál bejáratától számított 1000 méteren belül a hivatal nem ad ki kitelepülési engedélyt -, ahol a mi támogatóink üzleti versenytársainak termékeit árulta. Mivel minket szerződések kötöttek szponzoraink érdekeinek szem előtt tartására vonatkozólag, így sajnos volt olyan támogató, aki nem fizette meg a teljes támogatási összeget, mondván, nem tartottuk be a szerződést. Sok millió forinttól fosztott meg a hivatal azzal, hogy a vállalkozó engedélyt kapott a kitelepülésre - közölték a PaFét 2012-től Szántódra költöztető szervezők, akik szerint 2010-ben már sokkal jobban érezhető volt, hogy bizonyos érdekek a fesztivál ellen szólnak. Németh Árpád akkori polgármester egyik utolsó döntése értelmében hosszú távú szerződést kötött velük, s állításuk szerint 10 év alatt 10 millió forint bérleti díjat és 500 darab fát adtak volna a városnak. "Az új polgármester egyik első beszélgetésünk folyamán megkért bennünket, hogy az élő, 10 éves szerződést közös megegyezéssel bontsuk fel, és vele kössünk újat! Nem akartunk rossz partnernek látszani, belementünk. Nem is kötötték meg velünk tíz évre, csak egyre!" - írják Facebook-oldalukon a szervezők, akik hozzáteszik, 2010-ben a bejárat mellett újfent kiépült egy vendéglátó kerület. Hiába jelezték problémájukat az önkormányzat felé, semmi érdemleges nem történt, s újfent milliós támogatástól estek el. "Az igazsághoz hozzátartozik - írják -, hogy a 2010-es fesztivált követően is késedelmesen fizettünk, de kulturált keretek között történt megállapodás szerint minden fennmaradásunkat tisztességesen rendeztük. A per és az ügy kimenetele pedig teljes mértékben elhanyagolható szempont, hiszen soha, egy pillanatig sem merült fel, hogy a város felé esedékes tartozást nem kívánjuk rendezni."

Abban, hogy a szervezők nevében tárgyaló Mázló Imrével szemben bizalmatlanság alakult ki Várpalotán, nem pusztán a PaFe körül tapasztalható visszásságok játszanak szerepet, legalább annyira az is, hogy a Magyar Motorkerékpár Kft. ügyvezetőjeként a cégnek nyújtott 15 millió forintos városi támogatással nem tud elszámolni, közölte lapunkkal Talabér Márta. Várpalota polgármestere hozzátette, az a mondat, hogy "a per és az ügy kimenetele pedig teljes mértékben elhanyagolható szempont...", gyakorlatilag mindent elárul a hozzáállásról.

- A tavalyi esztendőben július 30-a volt a fizetési határidő. Senki sem kérte a szervező cég részéről, hogy hosszabbítsuk meg azt, és módosítsuk a szerződést. Több felszólító levelet küldtünk, ezekre azonban nem érkezett válasz. Az önkormányzat 2011. december 1-jén nyújtotta be a keresetet a bérleti díj érdekében, amelyet első fokon meg is ítélt a Veszprémi Városi Bíróság 2012. február 15-én. A "kulturált keretek közötti megállapodás" a tavalyi esztendőben pedig azt jelentette, hogy az önkormányzat türelmesen várt, hogy a sokadik időpontot talán betartja a cég és kifizeti az egymillió forintot. Egy 60-70 ezres látogatottságú fesztivál esetében a bérleti díj mértéke nem nevezhető földtől elrugaszkodottnak - jegyezte meg Talabér Márta, aki hangsúlyozta, a 2010 szeptemberében megkötött, 10 éves szerződés semmisnek volt tekinthető, ugyanis a korábbi polgármester azt ellenjegyzés és képviselő-testületi hozzájárulás nélkül kötötte meg, az utolsó előtti hivatali napján. "Mivel semmis volt a megállapodás, ezért kellett újat kötni, nem azért, mert én azt szerettem volna, hogy velem kössék meg azt."

 

Jövőre új fesztivált hoz az önkormányzat

A vendéglátó-ipari egységekkel kapcsolatban a polgármester elmondta, a város a szerződésben foglaltak szerint járt el, azaz önkormányzati területet másnak nem adott bérbe a fesztivál ideje alatt.

- A környéken található magánvállalkozások pedig szabadon dönthették el, hogy a szervezőkkel állapodnak meg vagy valaki mást engednek oda vendéglátó-ipari tevékenység végzésére. A korábbi években is magánterületen árultak azok, akik kitelepültek - szögezte le Talabér Márta, aki bejelentette azt is: jövőre bizonyosan új fesztivál lesz a várpalotai Cseri-parkerdőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!