Elfogyhat a Balaton - Fogyásba fordulhat a vízmérleg

Balaton - Már nemcsak Fekete Péter állítja, hogy fogyásba fordulhat a Balaton vízmérlege.

Győrffy Árpád

A múlt év már a hatodik volt az utóbbi 12 évből, amikor több víz folyt, párolgott, vagy szivárgott el a Balatonból, mint amennyi a befolyóin keresztül és csapadék formájában belekerült - nyilatkozta az MTI-nek Molnár Gábor, a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezeteként működő Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője.

Az ügyvezető elmondta, hogy a vízügyi igazgatóság szakemberei szerint 1921-től 1999-ig nem volt példa negatív vízmérlegre, azóta viszont 50 százalékos az előfordulása. Molnár szerint ezért minél előbb foglalkozni kell a problémával.

Lapunkban a közelmúltban írtunk arról, hogy Fekete Péter 10 éves ciklusokra végzett számításai szerint a jelenleg még pozitív vízmérleg 40 éve folyamatosan romlik, évente átlagosan két centiméteres fogyás történt. A füredi mérnök szerint 2020-2025-től fordulhat át fogyásba az érkező és távozó víz mérlege. Akkor a lapunknak nyilatkozó Láng István akadémikus is úgy vélte, meg kell vizsgálni az ügyet.

A Balaton névleges vízszintje jelenleg 84 centiméter.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!