Rendőr-roma együttműködés az előítéletek ellen

Pápa - A kistérségben működő tizennégyből hat cigány nemzetiségi önkormányzat képviseltette magát a közelmúltban a Pápai Rendőrkapitányság által összehívott munkaértekezleten. Az összejövetel célja az együttműködés új alapokra helyezése volt.

Nagy Imre

A nemzetiségi önkormányzatok partnerre találtak az együttműködést felajánló rendőrökben, akik azon vannak, hogy közösen tovább erősítsék az előítélet- és konfliktusmentes viszonyt. Ennek érdekében a rendőrök  előadások keretében ismerkednek a cigányság kultúrájával, hagyományaival. A kapitányság munkatársai pedig ellátogatnak az érintett településekre, hogy az önkormányzatok által szervezett programokon a bűnmegelőzésről, a baleset-megelőzésről, az áldozattá, bűnelkövetővé vagy szenvedélybeteggé válás megelőzéséről világosítsák fel a lakosságot. Mindezeket a lehetőségeket és módszereket munkatervben rögzítették a pápai kapitányságon. Az eseti problémák kezelésébe bevonják a nemzetiségi önkormányzatok vezetőit, tisztségviselőit.

A közös munka első lépéseként megszervezett személyes találkozón elsőként Szappan Csaba rendőrkapitány vázolta fel a jogszabályi hátteret. Szólt arról is, hogy az együttműködés természetesen nem megkülönböztetett bánásmódot jelent. A rendőrség célja, hogy illetékességi területén rend legyen, ezért mindig a hatályos törvények szerint járnak el. Az együttműködés lehetséges formáiról is esett szó. Az ORFK utasítása alapján a rendőrségnek összekötő tisztet kell biztosítani a kapcsolattartás megkönnyítésére. A feladatot Császárné Elek Veronika rendőr alezredes látja el a Pápai Rendőrkapitányság területén. Ezt követően a nemzetiségi önkormányzatok vezetői is elmondták javaslataikat. Konkrét eredményként a városi és a nyárádi nemzetiségi önkormányzat írásos együttműködési megállapodás megfogalmazását javasolta.

A Pápai Rendőrkapitányság régóta jó kapcsolatot ápol a város cigány kisebbségi önkormányzatával, ami hozzájárult az esetleges konfliktusok megelőzéséhez. Az új alapokra helyezett együttműködés a társadalomba való beilleszkedést éppúgy segítheti, mint a hatékonyabb bűnmegelőzést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!