Tíz bíró nyugdíjba vonul a megyében

Veszprém - Tíz bíró kezdi meg szabadságát mától, áprilistól kezdődik a munkavégzés alóli felmentésük, a szolgálati viszonyuk pedig június 30-án szűnik meg - közölte a Napló érdekődésére a Veszprémi Törvényszék megbízott elnökhelyettese.

zaol.hu

Dr. Gyenizse Zsolt elmondta, hogy nyugdíjba vonul többek között dr. Meződi János, a törvényszék elnöke, valamint dr. Kahler Frigyes, aki a büntetőkollégium vezetője is volt, az ő helyükre az Országos Bírósági Hivatal ír ki majd pályázatot.

A megyében jelenleg 81 bírói hely van, vagyis jelentős, tíz százaléknál nagyobb a fluktuáció amiatt, hogy tízen nyugdíjba vonulnak. (A Veszprémi Törvényszék nyolc bírája mellett nyugdíjba vonul a pápai bíróság vezetője, valamint egy bírónő a veszprémi városi bíróságról.) Az elnökhelyettes szerint kisebb csúszások előfordulhatnak a munkában bizonyos esetekben emiatt, de fennakadásoktól nem kell tartani. Hozzátette, hogy a Veszprémi Városi Bíróságról a zavartalan és folyamatos munkavégzés érdekében hat bírót felrendeltek a törvényszékre. Korábban a veszprémi bíróságra hat bírói álláshelyre írtak ki pályázatot, annak elbírálása folyamatban van, legkésőbb április elsejéig döntés születhet.

Mint arról többször írtuk, a január elsején életbe lépett alaptörvény rögzíti a 62. életévüket betöltött bírák kötelező nyugdíjazását. A bírák nyugdíjazásának ügyében jelentős véleményeltérés a kormány és az Európai Bizottság között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!