Pénteken várható ítélet a Cozma-ügyben

Veszprém, Győr - Várhatóan pénteken jogerős ítéletet hoznak a Győri Ítélőtáblán a Marian Cozma meggyilkolása miatt indított büntetőperben.

Halmos György

A másodfokú tárgyalás március végén kezdődött Győrben. Az első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt Raffael Sándor az utolsó szó jogán azt mondta, hogy egyedül ő felelős Marian Cozma haláláért. Az első fokon szintén életfogytig tartó fegyházra ítélt Németh Győző arról beszélt: bátran viseli a rászabott büntetést, de nem ölt meg senkit, ha megtehetné, odaadná a veséjét Ivan Pesicnek. Az ellene felhozott bizonyítékok közötti ellentmondásokat elemezte az utolsó szó jogán a társtettesként elkövetett emberölés és testi sértés kísérlete miatt első fokon elítélt Sztojka Iván, aki 20 év fegyházbüntetést kapott.

A védők az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérték, többen súlyos eljárási hibákról beszéltek, volt, aki úgy fogalmazott, hogy "ez a büntetőeljárás maga az eljárási szabálysértés". Kifogásolták többek között, hogy a garázdasági ügyet elkülönítve tárgyalták az emberöléstől. Raffael védője például megkérdőjelezte, hogy Marian Cozma mindvégig jogos védelmi helyzetben volt, szerinte az összeütközésnek volt olyan pillanata, amikor a sportolók kerültek erőfölénybe.

Szikinger István a harmadrendű vádlottal kapcsolatban elmondta: "Sztojka Iván ezt a cselekményt nem követhette el", így fel kell menteni.

A másodfokú tárgyalás ügyésze szerint a vádlottak bűnössége kétséget kizáróan bebizonyosodott egy tisztességes eljárás során. Hozzátette, hogy az ügy több vádlottja esetében az ítélet súlyosbítását látja indokoltnak.

- Nem azért kaptak a vádlottak első fokon ilyen súlyos büntetést, mert romák, hanem azért, mert rendkívül súlyos bűncselekményt követtek el - mondta.

Június 4-én kezdődik a Fővárosi Törvényszéken az a kártérítési per, amelyet Cozma családja indított. Marian Cozma apjának és anyjának 50-50 millió forintot, két lánytestvérének 25-25 milliót kérnek megítélni.

Több mint három esztendeje, 2009. február 8-án a megyeszékhely egyik szórakozóhelye előtt meggyilkolták az MKB Veszprém KC román válogatott kézilabdázóját, Marian Cozmát. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

Cozma-gyilkosság és a tragédia háttere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!