Többször is fizetjük azt az egy ezreléket

A monetáris tanács minapi ülésén három javaslatról tárgyaltak, a hétszázalékos jegybanki alapkamat tartására vonatkozó mellett szerepelt csökkentésre és emelésre vonatkozó indítvány is - mondta el Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Varga Ibolya

A többség a kamat tartására szavazott, emellett döntöttek. A jegybank elnöke szerint az infláció jövőre számottevően magasabb lesz, mint amennyinek a Széll Kálmán-terv 2.0 előtt prognosztizálták. Ezért nem lehetünk benne biztosak, hogy az inflációs cél teljesíthető jövőre. Simor András szerint a tranzakciós adó torzító hatású, de ezt az alacsony kulcs és a minél szélesebb adóalap csökkentheti, ezért megfontolandónak tartja, hogy a készpénztranzakciókra nagyobb kulcsot vezessenek be.

Adótanácsadók és elemző közgazdászok véleménye szerint egy-egy ilyen adó bevezetése ronthatja az ország tőkevonzó képességét, lassíthatja a növekedést és erősítheti a készpénzes fizetéseket. Sokan azt is felvetették, hogy a munkaadók visszatérnek a készpénzes fizetésre az átutalás helyett. Mások azt firtatják, hogy hányszor kell majd megfizetni az egyezrelékes adót. Minimum háromszor: amikor megkapjuk, amikor levesszük és amikor továbbutaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!