Kazánok kötelező ellenőrzését tervezik

Megyei körkép - A gázkészülékek, kazánok kötelező, típusonként 3, 6 vagy 12 évenkénti műszaki-biztonsági felülvizsgálatát írná elő az ingatlantulajdonosoknak egy nemzetgazdasági miniszteri rendelettervezet. Újabb változás az is, hogy január óta a használt ingatlanok adásvételénél is kötelező az energiatanúsítvány kiváltása.

Tremmer Tamás

A minisztérium honlapján társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet szerint az égéstermék-elvezetés nélküli gázfogyasztó készüléket és az égéstermék-elvezetéssel rendelkező, de a helyiség légterétől nem független égésilevegő-ellátású gázfogyasztó készüléket háromévente kellene ellenőriztetni. Hatévente be kellene vizsgáltatni a gáztűzhelyeket, és 12 évente a gázfogyasztó készülék felállítási helyiségétől elzárt égési körű készüléket. A műszaki-biztonsági felülvizsgálatot az erre jogosító engedéllyel rendelkező gázszerelő végezhetné. A tervezet tartalmazza, hogy a műszaki-biztonsági felülvizsgálatról jegyzőkönyvet kell készíteni, és annak egy példányát az ingatlantulajdonosnak meg kell őriznie.

A kötelezettség a rendelet hatálybalépését követően üzembe helyezett gázfelhasználói berendezésekre és csatlakozóvezetékekre vonatkozna. Az azelőtt üzembe helyezett gázfelhasználói berendezés vagy csatlakozóvezeték első műszaki-biztonsági felülvizsgálatát 2013. december 31-ig kellene elvégeztetni ott, ahol 1981. január 1-je előtt vagy ismeretlen időpontban helyeztek üzembe berendezést vagy csatlakozóvezetéket.

Ahol 1981. január 1-je és 1993. december 31-e közötti időszakban volt az üzembe helyezés, ott 2014. december 31-ig, ahol 1994. január 1-je és 2003. december 31-e között, ott 2015. december 31-ig, illetve ahol ahol 2004. január 1-je és a rendelet hatálybalépése közötti időszakban üzembe helyezett gázfelhasználói berendezés vagy csatlakozóvezeték van, ott 2016 végéig lenne esedékes a felülvizsgálat.

A tervezet mellett az már bizonyos, hogy 2012 januárja óta az új lakások mellett a használt ingatlanok adásvételénél is kötelező az energiatanúsítvány kiváltása. A rendszer által biztosított átláthatóság a fontos vásárlási szempontok közé emelte az energetikai minősítést. Mindez a rosszabb energetikai besorolású ingatlanok árát lenyomhatja, míg a felújítottak iránti keresletet élénkítheti. Ez a döntés várhatóan növeli a jobb energetikai minősítésű ingatlanok eladhatóságát. Munkatársunk tapasztalata szerint az ingatlanhirdetésekben is mind gyakrabban bukkan fel az energetikai minősítés, és várhatóan ez a folyamat tovább erősödik a jövőben. Bizonyos épülettípusoknál még inkább előtérbe került a korszerű energetikai állapot igénye: a paneleknél például jellemzővé vált, hogy a vásárlók szinte kizárólag az egyedi mérővel rendelkező, szigetelt lakásokat keresik. Mindez azt jelenti, hogy az amúgy is nyomott ingatlanpiacon a gyengébb energetikai minősítéssel rendelkező lakásoknál lefelé nyomhatja az árakat az energiatanúsítvány megjelenése.

 

Amikor nem kell energiatanúsítvány

A jogalkotó néhány kivételt is beépített a rendszerbe, így például nem kell energiatanúsítványt kiváltani az ötven négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű épületre. Ugyanez vonatkozik az évente négy hónapnál rövidebb használatra szánt épületre; a legfeljebb kétévi használatra tervezett épületre. A kivételek alá kerültek a hitéleti rendeltetésű épületek; a jogszabállyal védetté nyilvánított épületek, valamint a jogszabállyal védetté nyilvánított (műemlékileg védett, helyi építészeti értékvédelemben részesült) területen lévő épületek. Hasonló a helyzet a mezőgazdasági rendeltetésű épületnél és a műhely rendeltetésű épület esetében. Nem kell tanúsítvány az épület (önálló rendeltetési egység, lakás) egyéves vagy annál rövidebb idejű bérbeadása esetén sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!