Órákig tartó várakozás az orvoshiány miatt

Veszprém - Fogyni nem akaró tömeg, órákig tartó várakozás a megyei kórház sürgősségi osztályán - jelezték a problémát olvasóink. Nincs elegendő szakképzett orvos, aki a sürgősségi osztályon ügyeletet láthatna el - jutottak el hozzánk más forrásból a hírek.

Varga Domokos Péter

A Csolnoky Ferenc megyei kórház főigazgatóját arról kérdeztük, valóban vannak-e ilyen problémák, illetve mi ezeknek az oka. Dr. Rácz Jenő elmondta, a sürgősségi osztályokon a világon mindenütt feltorlódnak a betegek, ezek az osztályok ugyanis nem képezhetik le a kórházak teljes nappali struktúráját. Ezért előírások szabályozzák a sürgősségi ellátást, ezek legfontosabbika, hogy a beérkezőket osztályozni kell. El kell dönteni, kik azok, akik azonnali ellátást igényelnek, kik látandók el sürgősen, de nem azonnal, és kik várakozhatnak. Ugyanakkor egy sürgős, életveszélyes beteg ellátása természetesen elhúzódhat, sőt, időközben a mentők is behozhatnak sürgősen ellátandó beteget. Ezért előfordulhat, hogy akár három-négy órát is kell várakozni egy-egy betegnek. A világon arra is van precedens, hogy kiírják a várakozási időt, ami általában nem csökken, hanem növekszik.

A főigazgató közölte, a kórház orvos- és szakdolgozói hiánnyal is küzd. A legnagyobb problémát ez az ügyeleti rendszer ellátásában jelenti, annál is inkább, mivel a munkajog ezt a fajta tevékenységet eléggé behatárolja. Az ügyelet teljes egészében munkaidőnek számít, utána kötelező a pihenő idő kiadása.

Az új fejlesztésekkel új sürgősségi ellátó helyszínek nyílottak meg, erre a mai orvoslásban nagyon nagy igény jelentkezik - hangsúlyozta a főigazgató.

Rácz Jenőt arról is kérdeztük, valóban szükség van-e arra, hogy nem megfelelő szakképzettséggel rendelkező orvosok lássanak el ügyeletet a sürgősségi osztályon. Kifejtette, hogy ezek az osztályok - az országban mindenütt - különböző szintű, és egymásnak alárendelt orvosi beosztásokkal működnek. A műszakvezető sürgősségi vagy aneszteziológus szakorvos, illetve belgyógyász lehet. A második sorba belgyógyász szakorvos szükséges, de a harmadik sorba beoszthatók az orvosi diplomával rendelkező rezidensek, szakorvosjelöltek, illetve másfajta szakvizsgával rendelkező orvosok is. Az ő általános feladataik között szerepel a beteg vizsgálata, szakvizsgájuk megszerzése során, illetve az egyetemen megtanulták az általános gyógyítás feltételeit. Azaz egy sürgősségi feladatokat ellátó műszakban mindig van megfelelő kompetens szakorvos, aki a felügyeletet biztosítja. Napközben legalább három, éjszaka legalább két orvos teljesít szolgálatot a sürgősségi ellátó osztályon.

A főigazgató kitért arra, hogy a kórházban most zárult le egy ombudsmani vizsgálat, amelyben szintén leírták, hogy megfelelő felügyelet mellett rezidens vagy nem az adott terület szakorvosa is beosztható sürgősségi ügyeletre. Elismerte, hogy nem ez a legoptimálisabb megoldás, de szükséghelyzetben kénytelenek alkalmazni. Végezetül hangsúlyozta, a sürgősségi osztály működését a megyei kórházban tudják biztosítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!