Veszprémi alkotók kiállítása nyílt a Mestermű Galériában

Veszprém - Kortársaink voltak címmel öt veszprémi művész életművéből látható válogatás a Mestermű Galériában nyílt állandó kiállításon.

Balla Emőke

Bognár Zoltán grafikus- és festőművész, Bojtor Károly festőművész, Ircsik József festőművész, R.Kiss Lenke szobrászművész, valamint Kórusz József grafikus- és festőművész Veszprémben születtek vagy életük egy jelentős részét a városban töltötték.

A 20. század második felének alkotóit  több közös pont köti össze. Igazi nagy mestereik voltak. Figuratív műveket készítettek, lenyűgöző mesterségbeli tudás jellemzi őket, méltó utódaik mestereiknek, mondta a megnyitón a kiállítást bemutató dr. Herth Viktória művészettörténész, a Művészetek Háza gyűjteményvezetője. Mindegyikőjük egyéniség, csak rá jellemző stílusjegyekkel. Kórusz Józsefről - aki Szőnyi tanítvány volt - sokáig nem tudtuk, hogy veszprémi, maradandó életművet alkotott.

Bognár Zoltánra művészetpedagógusként is gondolunk, gimnáziumi osztályait gyakran vitte múzeumba, megtanította a fiatalokat "látni". Portréi lenyűgözőek. A nyolcvan éve született Ircsik József nem itt élt, de nem tudott Veszprémtől elszabadulni, szülővárosa festői élettér volt számára. Az "építészet" festője", tényszerű tájképeket festett, erős szerkezet, karakteres kontúrok, ám visszafogott színvilág jellemezte őt.



Bojtor Károly művei a szívünkbe érkeznek meg, agyunk csak utólag érzékeli azokat. Egyénien használta a színeket, csak rá jellemző módon, egy tónusban ezernyi árnyalatot. Alkotásairól a jóság, a jót akarás sugárzik. R. Kiss Lenke művészetét a köznapiság és a misztérium kettőssége jellemzi, férfiasan erőteljes szobrász és nőiesen nő, aki köznapi tudott lenni. Húsz centiméteres kisplasztikái sem apróságok, éppen olyan monumentálisak, mint nagy bronz szobrai.

Herth Viktória úgy zárta beszédét, jobban kellene becsülnünk, elismernünk ezeket az alkotókat.

Némedi Lajos alpolgármester megnyitójában azt mondta, a művészeket a veszprémiség köti össze, ami nehezen magyarázható, de érezhető, "visszaköszön" a képeken, szobrokon. A Mestermű Galéria  a megújuló belváros értékes színtere lesz.

Kortársaink voltak címmel az öt alkotó munkáiból tavaly ugyanitt már nyílt kiállítás, most egy új válogatott anyagot láthat a közönség.

A megnyitón közreműködtek a Csermák Antal Zeneiskola növendékei, Naszer Tamara és Hartmann Domonkos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!