Június 14. - Mi történt ezen a napon?

Június 14. Vazul névnapja, az év 166. napja a Gergely-naptár szerint.

Napló Online

Vazul félreolvasásból keletkezett, a helyes kiejtés: Vászoly. Valószínűleg a szláv Vaszil átvétele, amely eredetileg a görög Bazilból alakult. Az első ismert Vazul István király unokaöccse volt; a Morva és a Garam közti nyitrai hercegséget kormányozta. Fellázadt István ellen, mert nem jelölte örökösének. A sikertelen merénylet után a király megvakítatta, fülébe ólmot öntetett - ahogy Ady Endre is megörökítette -, gyermekeit száműzte. Mindezt azért, hogy semmiképpen ne örökölhesse a trónt: az 1046 után trónra kerülő Árpád-házi királyok mégis az ő leszármazottai.

A régi kalendárium szerint ez Éliás napja, amelyre a dühöngő szélvihar a jellemző; ha a kelő nap körül szürke felhő látható, megérkezik a névnapos.

Június 14-én történt: 1800-ban a marengói csatában Bonaparte Napóleon tábornok, a Francia Köztársaság Első Konzulja csapataival szétverte Melas tábornok császári csapatait. 1809-ben a győri csatában I. Napóleon császár francia csapatai visszavonulásra kényszerítették a rosszul irányított magyar nemesi felkelők (inszurgensek) csapatait. 1866-ban ezen a napon vette kezdetét a porosz–osztrák háború. 1940-ben a Harmadik Birodalom csapatai bevonultak Párizsba. 1985-ben aláírták a schengeni egyezményt. 1995-ben Samil Baszajev csecsen lázadó vezér 100 fegyveresével hatalmába kerítette a bugyonnovszki kórházat, az ott tartózkodó polgári személyeket túszul ejtette. 2001-ben Csurgó légterében lezuhant egy Cessna 210 kisrepülőgép, fedélzetén a Synergon Rt. vezető munkatársaival, négyen életüket vesztették.

Június 14-én született: 1753-ban Chudy József zeneszerző, karmester; az első magyar opera szerzője, 1858-ban Dankó Pista magyar (cigány) hegedűművész, nótaszerző, 1919-ben Gene Barry amerikai színész, 1920-ban Nizsinkszkij-Márkus Tamara magyar színésznő, Márkus Emília színésznő unokája, 1925-ben Darvas Iván Jászai- és Kossuth-díjas magyar színművész, A Nemzet Színésze, 1954-ben Kemény Dénes magyar vízilabda mesteredző, 1954-ben Will Patton amerikai színész, 1972-ben Michael Cade amerikai színész, 1981-ben Chauncey Leopardi amerikai színész.

Június 14-én hunyt el: 1680-ban Báthory Zsófia, II. Rákóczi György erdélyi fejedelem özvegye, I. Rákóczi Ferenc anyja, II. Rákóczi Ferenc nagyanyja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!