Apácatornán egyedi és olcsó módszerrel tisztítják a szennyvizet

Apácatorna - Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a 192 lelket számláló kistelepülés egyedi, háztartásonkénti szennyvíztisztítási megoldása.

Tóth B. Zsuzsa

Az országban csak itt vezették be az új, külső energiaforrást nem igénylő módszert a teljes településen. Településrészeken bevezetett referencia is csak néhány helyen található egyelőre, de Apácatorna környékén már megnőtt az érdeklődés a gyors és olcsó megoldás iránt. Kovács Béla polgármester szerint ennél jobb megoldást nem találhattak volna, ez mára bebizonyosodott.

- Nem is vesszük észre, hogy létezik, nincs hangja, szaga, nem kell rendszeresen szippantatnunk. A falugondnok minden ingatlant végiglátogat azok vízfelhasználásától függően havonta vagy kéthetente, hogy a tisztítást végző baktériumtablettát a lefolyóba juttassa. Így arról senki sem feledkezik meg. Ez az alapja mindennek, hiszen a különleges módszer lényege, hogy minden ingatlannak saját kislétesítménye van, amely tisztítja és aztán a földterületre juttatja a használt vizet. Óriási előny, hogy ezért havonta csak négyszáz forintot kell fizetni, három-négy évente pedig mindössze a korábbi mennyiségek harmadát-negyedét kell kiszippantatni. Nem kellett felbontani a falu egyetlen jó állapotú utcáját, ez is előnyt jelentett, valamint úgy láttuk, hogy a módszert eleve ilyen kis, még kétszáz lelket sem számláló településeknek találták ki. Ez azóta bebizonyosodott - szögezi le Kovács Béla.

A polgármester hozzáteszi, hogy a  gravitációs elven működő rendszer része két, a földbe süllyesztett kis akna, egy két csőből álló szellőztető rendszer, valamint a család vízfelhasználásától függő méretű tartály az udvarokon. Négytagú családnak elég egy két köbméteres zárt tartály.

- Régóta spóroltunk a csatornázásra, a hagyományos megoldás jóval többe került volna. Így azonban minden családnak tudtunk segíteni. Valójában 215 ezer forintba került volna ingatlanonként, de a támogatásnak köszönhetően 100 ezer forintra csökkent az összeg. Több mint 50 milliós uniós pályázat segítette a 60 milliós beruházást, amelyet a 80 ingatlanból 50 kért a faluban. A többiek viszont majd már emelt talajterhelési díjat fizetnek, nem beszélve arról, mennyit kell költeniük, ha idővel önerőből szeretnék tisztíttatni a szennyvizüket - magyarázza Kovács Béla.

Hozzáfűzi, sokan idegenkedtek az ismeretlen módszertől, holott Franciaországban már több évtizede használják, sikerrel. A kivitelezés mindössze három hónapot vett igénybe, egy-egy család udvarán két napig tartott a munka. Amennyiben valamelyik házban gyarapszik a létszám, újabb tartályt helyeznek el az udvaron, ilyen egyszerű az egész.

Mindennek ismeretében elgondolkodtató, hogy településszintű megvalósításra már nincs kiírva pályázat. Így az is előfordulhat, hogy Apácatorna marad az egyetlen falu hazánkban, ahol így sikerült megoldani a szennyvíztisztítást.

 

A tiszta víz a föld alsó rétegébe kerül

A kifogástalan minőségű tisztított szennyvíz a kertekben minimum hatvan centi mélyre helyezett dréncsöveken és kavics-ágyakon szivárog a talaj föld alatti, úgynevezett szikkasztó mezejére, a föld felső rétegét nem érintve. Tehát nyugodtan lehet használni a kertet, ahogy eddig. Mivel tisztított a víz, a terület elzsírosodásától sem kell tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!