Fokozott ellenőrzés az iskolák környékén

Veszprém - A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az iskolakezdéstől, azaz idén augusztus 31-től fokozott közúti ellenőrzésre számíthatnak a gépjárművel közlekedők a megye forgalmasabb iskoláinak a közelében.

Halmos György

Erről a megyei főkapitányság közlekedési osztályának vezetője beszélt. Reiter Barnabás elmondta, hogy felmérték az iskolák környékének forgalmi rendjét, és ahol indokolt, mert nagy a forgalom, ott tanítás kezdetekor és végeztével rendőrök, illetve polgárőrök segítik a gyerekeket. Ennek egyik oka, hogy a diákok az első hetekben még a hosszú nyári szünet hatása alatt vannak, felszabadultabbak, ezért sokszor figyelmetlenebbek is. Az alezredes megjegyezte, hogy a megye viszonylag szerencsés abból a szempontból, hogy évek óta nem ért súlyosabb közlekedési baleset diákot intézménybe tartva, vagy onnan hazafelé. Felhívta azonban a szülők figyelmét arra, hogy a biztonsági gyerekülést még viszonylag rövidebb szakaszokon, óvodába, iskolába menet is indokolt, egyébként kötelező is használni.

A halálos gyermekbalesetek száma az elmúlt 10-12 évben felére csökkent, évente 30 14 éven aluli gyerek veszti életét közlekedési balesetben, ami továbbra is sok. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint tavaly huszonöt 14 éven aluli gyermek vesztette életét közlekedési balesetben; közülük tizenöten utasként haltak meg, tíz gyermek pedig gyalogosként. Az utasbaleseteknél az esetek többségében a biztonsági öv vagy a biztonsági gyermekülés használatának hiánya okozta a tragédiát. Idén tizenegy gyermek vesztette életét az utakon az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!