925 éves település

Tés - Kétnapos programsorozattal ünnepelték a község első írásos említésének 925. évfordulóját a hétvégén a településen.

Szabó Péter Dániel

- Jeles naphoz érkeztünk. Falunk 1086-os, I.László király általi okleveles említése óta több, mint 30 emberöltőnyi idő telt el - mondta el a kultúrházban tartott nyitóünnepségen Berki Józsefné polgármester, aki beszédében részletes áttekintést adott a festői tájon fekvő település elmúlt évszázadairól. Talabér Márta, a térség országgyűlési képviselőjének köszöntője, valamint a helyi Nefelejcs citerazenekar hangulatos produkciója után az elmúlt másfél évszázadot fotográfiák és korabeli használati tárgyak révén bemutató kiállítás is nyílt az intézményben.

A jubileum alkalmából egyébként nívós programokkal várták a helyieket és a községbe érkező vendégeket a hétvégén a szélmalmairól is híres Tésen. Szombaton, a hagyományos pörköltfőző versenyen ezúttal is kiváló étkeket alkottak az egymással komoly csatát vívó társaságok, de nagy sikere volt a gyermekeknek szervezett játszóháznak és a lovaskocsizásnak is. Délután helyi és környékbeli kulturális csoportok vették birtokba a színpadot. A műsor csúcspontjaként díszpolgári címet adományozott a község a tési származású Bogár Pál olimpikonnak, az eleddig egyetlen kosárlabda Európa-bajnokságot nyert magyar válogatott egykori csapatkapitányának. - Pali bácsi erősen kötődik szülőfalujához, családjával több alkalommal is felkereste a községet az elmúlt évtizedekben. 83 éves kora ellenére is magas, szikár, egyenes tartású úriember. Sportpályafutásának és egész életútjának elismerése a díszpolgári cím - méltatta Berki Józsefné az egykori olimpikont.

Az ünnepi pillanatok után retró-motoros csapat vette birtokba a flasztert, s késztette szűnni nem akaró tapsra a klasszikus gépcsodák szerelmeseit. A tési jubileumi programsorozat szombat este Forgács Gábor humorista előadásával, a reszelős hangú Horváth Charlie koncertjével és utcabállal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!