A Fidesznek kedvezhet az alacsony részvétel

Budapest - A választókban már az első forduló után tudatosult, hogy a Fidesz várhatóan kétharmados többséget szerez - értett egyet a vasárnapi részvételi adatokat kommentálva Filippov Gábor, a Progresszív Intézet és Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője. Az MTI-nek nyilatkozó politológusok szerint inkább a Fidesznek kedvez az alacsony választási hajlandóság.

MTI

Nem váratlan, hogy a második forduló részvételi aránya alacsonyabb a két héttel ezelőttinél - mondta az MTI-nek Filippov Gábor, a Progresszív Intézet elemzője, emlékeztetve arra, hogy a korábbi országgyűlési választások alkalmával csak 1998-ban és a felfokozott hangulatban lezajlott 2002-es voksoláson fordult elő, hogy a második körben a részvételi arány felülmúlta az elsőben mértet.

E választásoknak a tétje azonban az volt, hogy sikerül-e megfordítani az eredményt, ezzel szemben most az első forduló után a választók többségében tudatosult, hogy a Fidesz kétharmados többsége borítékolható, és ezt sugallta a média is - fűzte hozzá Filippov Gábor.

A Progresszív Intézet elemzője elmondta, bár urnazáráskor még nem tudni biztosan, kinek kedvez az alacsony részvétel, az MSZP az első forduló után tett ígéretével szemben nem "szántotta fel" a még eldöntetlen választókerületeket, sőt, kampánya meglehetősen visszafogott volt. Szerinte így kétséges, hogy a szocialista pártnak sikerülhetett-e meggyőznie a nem jobboldali választókat arról, hogy a Fidesz kétharmados többsége megakadályozható.

Elöljáróban eredményesebbnek ítéli a Fidesz két forduló közötti kampányát Filippov Gábor. Az elemző szerint a párt jó arányérzékkel adagolta az információkat a leendő kormány összetételéről és terveiről, és sikerült a politikai napirend részévé tennie, hogy a kétharmados többség régóta akut problémák megoldására is használható.

Szintén a Fidesz nagy arányú első fordulós győzelmével és a párt szinte biztosra vehető kétharmados többségével indokolta az MTI-nek az alacsony részvételi arányt Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője.

Szomszéd Orsolya hozzátette: az országos részvételi arányhoz képest helyi szinten jelentős eltérések mutatkoznak. Így azokban a választókerületekben, ahol szorosabb verseny ígérkezett, nagyobb volt a részvételi hajlandóság. Példaként említette a fővárosi XI. és XIII. kerületet.

Ezzel szemben ott, ahol a Fidesz behozhatatlannak látszó előnnyel rendelkezett, kevesebben mentek el szavazni. Vagyis - feltéve, hogy az esélytelennek tűnő jelölt szavazói maradtak otthon - a Fidesznek kedvezhet a részvételi arányok alakulása - mondta Szomszéd Orsolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!