A finn Mikulás csaknem ötszáz gyereknek hozott csomagot

Megyei körkép - A vörösiszap sújtotta településeken járt szombaton Joulupukki, a finn Mikulás. Örömmel és izgalommal várták.

Németh F. Bernadett

Mint mindenütt a világon, a vörösiszappal sújtott településen élő gyerekek is nagy izgalommal várták a Mikulást. Joulupukki először Ajkán látogatta meg a gyerekeket, aztán érkezett Kolontárra, ahol  egy feldíszített műhelyben hangos énekszóval fogadták. A finn  Mikulás magyarul köszöntötte a kicsiket, és később, az ajándékok átadásánál is szólt hozzájuk néhány magyar szót. Tolmácsa segítségével elmondta, hogy Finnország értesült arról az ipari katasztrófáról, ami emberáldozatokat is szedett Veszprém megyében, és a finnek elhatározták, segítenek magyar barátaikon.


Joulupukki azt is megígérte, hogy látogatása után is figyelemmel kíséri az iszapos településen élők életét. Mondandóját alig bírták végigülni a kolontári apróságok. Mind kaptak egy-egy csomagot, ajándékot  és barátságos kézfogást a Mikulástól. Devecserben dugig megtelt a művelődési ház csillogó szemű gyerekekkel és fényképezőgépekkel felszerelt szüleikkel: az igazi Mikulást nem mindennap látni errefelé.  Joulupukkit a Magyar Vöröskereszt kísérte Veszprém megyei útján, segítségével osztott ki Kolontáron száz, Devecserben 380 csomagot. Ezeket részben az adományokból, részben a Vöröskereszt saját forrásaiból finanszírozták, mondta a karitatív szervezet Veszprém megyei igazgatója, Dobos Ágnes.
A Mikulást útjára elkísérte a Vöröskereszt elnöke, Habsburg György is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!