A habarovszki orosz-EU csúcstól sehol nem várnak sokat

Moszkva - A csütörtökön Habarovszkban kezdődő Oroszország-EU csúcs előtt Szergej Prihogyko elnöki tanácsadó újságíróknak elmondta: Moszkva a csúcs egyik kulcstémájának tekinti az afganisztáni és pakisztáni helyzetet, és üdvözli, hogy az EU kész komplex módon vizsgálni a kérdéskört.

MTI

Prihogyko arról is szólt, hogy a gazdasági válság leküzdésére teendő közös lépések keretében Moszkva akkor kész lemondani a protekcionizmusról, ha ez kölcsönös alapon történik 

Az orosz fél ezen kívül fel akarja hívni az EU figyelmét arra, hogy az energiahordozó-szállítmányok az ukrajnai belpolitikai helyzet miatt továbbra sem biztonságosak, s az eddiginél aktívabb lépésekre szándékozik felszólítani a partnereket.  

Az orosz sajtó szerint a csúcs fő témája a gazdasági válság és az energetika kérdésköre lesz, de nem tudják majd elkerülni a résztvevők a demokrácia és az emberi jogok oroszországi helyzetével összefüggő kérdéseket sem. 

A Vremja Novosztyej című orosz lap úgy véli, Dmitrij Medvegyev orosz elnök minden bizonnyal újra felveti majd az által javasolt új európai biztonsági rendszer ügyét, de ezt a brüsszeli vendégek majd csak merő udvariasságból hallgatják végig, mivel továbbra is az Egyesült Államokkal közösen szándékozik cselekedni. 

A Kommerszant című lap szerint Medvegyev elnök fő célja a csúcson az energetikai biztonság jogi alapjait érintő elképzelésének a bemutatása lesz, de az európaiak kitartanak amellett, hogy az energiacharta alapján kell együttműködni, s készek elutasító választ adni az orosz javaslatra. 

A Kommerszant ehhez még hozzátette: mindkét fél értésre adta, hogy a habarovszki csúcson nem szándékoznak aláírni semmiféle dokumentumot.   
    
A távol-keleti Habarovszk - ahová a repülőút Moszkvából hét, az európai fővárosokból legalább 9-10 óra, s ahol nyolc óra plusz az időeltolódás a moszkvai időhöz képest - igen alaposan felkészült a csúcsra: az orosz lapok helyi lakosokat idézve azt írták, hogy az építkezések leálltak, s lemosták az utcákat és a házakat. 
    
Az évente kétszer tartott csúcsértekezleteket orosz részről sokáig Moszkvában és Szentpéterváron rendezték meg, de néhány éve máshová is elviszik az unió vezetőit. 
    
Habarovszk a lapok szerint a nyugat-európaiaknak a világ vége, és az ottaniakat az EU nem is nagyon érdekli, mert sokkal szorosabb kapcsolatban állnak Japánnal és Kínával. Mindazonáltal az orosz Távol-Keletet Európával összeköti, hogy az oroszországi szénhidrogén-kitermelés jelentős része itt történik, s a térségben megvalósuló külföldi befektetések mintegy 75 százaléka Európából származik, éppen ebben az iparágban.

(Fotón: Habarovszk, Dmitrij Medvegyev orosz elnök látogatást tesz a habarovszki kőolajfinomítóban 2009. május 21-én. Az orosz távol-kelet második legnagyobb városában ezen a napon kezdődik az Európai Unió és Oroszország kétnapos csúcstalálkozója. - MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!