A kórházak herendi porcelánja

Balatonfüred - Újraválasztott főigazgató, fejlesztési tervek, gyógyturizmus, műtét élőben – az Állami Szívkórházban jártunk.

Tiger Szabolcs

- Három évtizeddel ezelőtt kezdtem orvosi tevékenységemet itt Balatonfüreden, az elmúlt 16 évben pedig, mint intézetvezető dolgozom a Szívkórházban. Jelenleg a minisztérium, a szakma és a város támogatásának is köszönhetően tovább folytathatom a munkámat – kezdte a beszélgetést Prof. dr. Veress Gábor, az Állami Szívkórház főigazgatója.

- Az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlesztettük az intézményt, és a jövőben is számos új programunkkal tovább kívánunk haladni ezen az úton. Hazánkban valóban úgy tekintenek az intézményünkre, mint a kórházak "herendi porcelánjára", azonban az épületeket, a berendezéseket, a kórház infrastruktúráját a kor igényeinek megfelelően, egy 5 csillagos szálloda szintjére kell felhozni ahhoz, hogy külföldről is minél többen válasszák a  füredi Szívkórházat gyógykúrájuk színhelyéül. Külföldi partnerekkel – Oroszországgal, Olaszországgal, Indiával és Kínával is – folytatunk tárgyalásokat a balatonfüredi gyógyturizmus beindításának és fejlesztésének lehetőségeiről. Ennek érdekében a gyógyfürdő és a fizioterápiás részlegünk felújítására és modernizálására lenne szükség. Terveinkről már egy hivatalos koncepciót is leadtunk az illetékeseknél – tájékoztatott bennünket a 34 aktív és 393 rehabilitációs ággyal bíró intézmény főigazgatója.

– Természetesen a kórház az új, nagytérségi ellátási rendszerben tovább folytatja munkáját regionális és országos kardiológiai központként is. Szoros együttműködést és egy közös elektronikus adatszolgáltatási rendszer kiépítését tervezzük kialakítani a többi országos intézménnyel. Hiszek benne, hogy a Semmelweis-terv képes lesz a magyar egészségügyet ismét a helyes vágányra állítani, ennek az előkészítéséhez magam is küldtem két szakmai anyagot – mondta el dr. Veress Gábor majd hozzátette, az ország más területein oly válságos humánerőforrás-hiány náluk nem jelentkezik.

– Teljes létszámmal dolgozunk, az utóbbi években mindössze két doktorunk ment el külföldre, de az ő helyükre is hamar érkeztek új szakemberek. A szakorvosképzéssel sincs gondunk és kiváló szakdolgozói gárdával rendelkezünk. Természetesen szeretném, ha ez a jövőben is így maradna, a magas színvonalú betegellátás érdekében. 

A főigazgató engedélyével ezután körülnéztünk a patinás intézményben, sőt, az intenzív osztályon egy szív-katéterezést is megtekinthettünk. A szigorú fertőtlenítési szabályoknak megfelelően beöltözve léptünk a sebészek szentélyébe, ahol Németh Katalin vezető asszisztens rendkívül készségesen mindent megmutatott és elmagyarázott nekünk. Dr. Apró Dezső osztályvezető által végzett beavatkozás során a lágyéki artérián keresztül egy rendkívül vékony drótot juttattak fel egészen a szívig, ahol ezután megfestették a szív érhálózatát, vagyis a koszorúsereket. A röntgenfelvételek segítségével kiderült, hogy a páciens koszorúsereiben hol található a meszesedés okozta szűkület. Tökéletesen felkészült kalauzunk azt is elmondta, hogy a következő alkalommal egy fémhálót (stentet) juttatnak majd hasonló módszerrel a szűkületbe, ami nem engedi az ér további beszűkülését. A majdnem teljesen fájdalommentes invazív diagnosztikai és gyógyító szívkatéteres beavatkozásokat a kórház szakemberei már rutinszerűen végzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!