A közösség gyógyító ereje - Új terápiás lehetőség a pszichiátriai betegeknek

Veszprém - A veszprémi pszichiátriai gondozóban az év elején indult el a betegek, elsősorban a szkizofrénia újfajta kezelése, a közösségi pszichiátriai ellátás.

Martinovics Tibor

A terápia révén a korábban elszigetelt életet élő páciensek többsége már közös programokon vesz részt, sőt maguk kezdeményezik azokat. Az intézmény az önkormányzattal karöltve most az ellátás bővítését szorgalmazza.

Jelenleg negyven beteg vesz részt a hagyományos és rendszeres gyógyszeres kezeléssel párhuzamosan zajló új terápiában, amelynek lényege, hogy a pszichés beteg rehabilitációját nem egy intézmény falai között, életterétől elszakítva, hanem a megszokott környezetében, családja, barátai körében kapja meg. 

Emellett szakemberek felügyeletével a betegek sorstársaikkal közösséget alkotnak, rendszeresek az együtt töltött beszélgetések és foglalkozások, amelyeken ők maguk is tudnak egymásnak segíteni. 

Mint a gondozó vezető főorvosa mondja, mindez a pszichiátriai szakma átalakulásának egyik jelentős következménye már, hiszen rájöttek: nem elkülöníteni és a társadalomból kiemelni kell a pszichés betegeket, hanem amint lehetséges, járóbetegként kezelni őket, értelmes foglalkoztatást biztosítani nekik, mert így meg van az esély arra, hogy eredeti szociális közegükben gyógyuljanak.

Korábban börtönszerű, elkülönített intézetek voltak, az ott alkalmazott kezelések csak némi jó indulattal nevezhetők gyógyító beavatkozásoknak. 

Később ez változott, a mind hatékonyabb gyógyszeres terápia mellett elindultak a foglalkoztatások, amik már érzékelhetően javítottak a betegek állapotán, de mivel ezek továbbra is zárt intézményben történtek a társadalomhoz való visszatalálásnak minimális esélye sem volt. 

Márpedig a súlyosabb betegek is, mint például a skizofrének, ha megkapják a megfelelő ellátást, élik a maguk életét, képesek dolgozni, sőt adott esetben környezetük nem is tud betegségükről. 

Azzal, hogy most már járóbetegként, több irányú kezelést kapva saját környezetükben gyógyulhatnak a betegek, úgy gondolom, jelentős lépést tett a szakma vélekedik a veszprémi pszichiátriai gondozó vezető főorvosa. 

Az ellátás elsősorban az úgynevezett nagy pszichiátriai kórképben szenvedő betegek, a skizofrének, a mániákus és súlyos depressziósok, valamint a paranoiások kezelésében segít - említi dr. Balczár Lajos, aki hangsúlyozta a veszprémi csoportba immár fél éve járó betegek állapota sokat javult.

Mutatja a közös, veszprémi állatkerti kirándulás képeit, mosolyogva hozzá teszi, most már ők maguk szervezik a programokat, hajókirándulás illetve a zirci arborétum a következő cél. Ez óriási eredmény, hogy az otthon üldögélő betegek egy része visszanyerte aktivitását. 

Mindenképpen szeretnénk bővíteni az ellátást, egy legalább húsz férőhelyes nappali foglalkoztatóra lenne szükség, már tárgyalunk az önkormányzattal így a főorvos.

Balczár Lajos vezetése alatt sokat változott a pszichiátriai gondozó: Horgony névvel létrehozott egy alapítványt, amely révén az elmúlt években több millió forintos fejlesztések valósulhattak meg a gondozóban, egyebek mellett az orvosi rendlőket alkalmassá tették a négyszemközti beszélgetésre, csoportterápiás szobát alakítottak ki, új terápiás lehetőséget teremtve ezzel illetve megalapozták a közösségi pszichiátriai ellátás szakmai feltételeit.

Sok kritika éri a pszichiátriát a biológiai segítségnyújtás, vagyis a gyógyszeres kezelések miatt, pedig ezek a szerek serkentik a szervezet öngyógyítási folyamatait, javítanak a betegek sérülékenységén. 

Ezt, ha összekötjük egy életmódváltással és a már említett csoport terápiás kezeléssel a betegek állapota sok esetben stabilizálódik. Az egymást kiegészítő terápiák alkalmazásával úgy gondolom jó úton halad a szakma - mondta végül Balczár Lajos főorvos.

*

A biológiai létből fakadóan sebezhető az ember, a jelentős urbanizáció a központi idegrendszer teljesítőképességét teszi próbára. Az agykutatók szerint minden negyedik ember valamilyen pszichés probléma miatt kezelésre szorulna, ennél persze a még mindig működő stigmatizáció miatt jóval kevesebb a regisztrált beteg. 

A veszprémi gondozóban így is havonta 1200-1400 pácienst látnak el, döntő többségüket szorongás vagy depresszió miatt. 

(Illusztráció: archív)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!