A Lappföldi Szövetség látogatása megyében

Megyei körkép - A Lapin Liitto (Lappföldi Szövetség) politikusai látogattak a megyébe, ismerkedtek nevezetességeivel.

Balla Emőke

Veszprém megye vezetőivel és a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület tagjaival is találkoztak a Lapin Liitto politikusai, hivatalnokai. Az Anttii Liikkanen, a Lappföldi Kormányzótanács elnöke vezette héttagú delegációt Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke és Talabér Márta, a Veszprém megyei közgyűlés alelenöke fogadta.

A baráti megbeszélésén nemcsak az ország, a megye politikai és gazdasági helyzetéről volt szó, de a nők közéletben való szerepéről, Lappföld és a Balaton szépségéről, a finom borokról, az ezer éves megye ünnepi készülődéséről is.

A vendégek megismerkedtek Balatonfüred és Tihany nevezetességeivel, ellátogattak a herendi porcelánmúzeumba. A megyeszékhelyen megtekintették a Veszprém Arénát, a megyei könyvtárat, melynek finn nyelvű gyűjteménye újabb kötetetekkel gyarapodott.

A vendégeket Pálmann Judit, a könyvtár igazgatója és Juhász Zoltán, a Kossuth iskola tanulója vezette körbe az intézményben, aki tavaly egy napig kis nagykövet lehetett a finn nagykövetségen. A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület elnöke, dr. Szoboszlai András finn nyelven köszöntötte a küldöttség tagjait, akik valamennyien elragadtatással szóltak a látogatásról, a megye szépségeiről, a vendégszeretetről. Van, aki már májusban visszatér, részt vesz az ezer éves megye ünnepén.

A finn vendégek a herendi porcelánmúzeumba is ellátogattak.

(Fotó: Penovác Károly)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!