A legjobb minőség a döntő szempont - Eszközfejlesztés a megyei kórházban

Bemutatták a gyártók azokat a lehetséges ultrahanggépeket, melyek közül a Veszprém megyei kórház hét darabot vásárol a közeljövőben. Két és fél milliárdot költenek eszközfejlesztésre.

Tiger Szabolcs

- A Csolnoky Ferenc Kórház tavaly októberben indult el a struktúraváltást célzó uniós pályázaton, melyen 4,7 milliárd forint támogatást nyert el: az összeg egyik részét (körülbelül másfél milliárd) átépítésre másik részét (körülbelül két és fél milliárd) eszközfejlesztére fordítjuk. Úgy vélem, a kórház jó döntést hozott, mikor a gép-műszer beszerzést tekintette elsődlegesnek - osztotta meg véleményét dr. Szántó Tamás, a Radiológiai Osztály osztályvezető főorvosa a hétfői sajtótájékoztatón, majd felsorolta a legfontosabb újításokat.


- Egy másfél Tesla térerejű MR készüléket, a digitális angiográfiát, a digitális mammográfiát emelném ki első körben a több száz új készülék közül. Utóbbi esetében fontos elmondani, mióta elkezdtük az emlőszűréseket - a várttal ellentétben - nem csökkent a betegek száma. De beszerzésre került egy kislátóterű gammakamera, egy digitális műtői röntgengép és egy tumor-roncsoló készülék, mely műtét nélkül, magas hő sugárzásával pusztítja el a káros sejteket. Ma pedig az új ultrahangkészülékeket próbálják ki munkatársaink, hogy kiderüljön, melyik gyártó terméke lesz számunkra a legjobb. Valószínűleg meglepetést okozunk majd nekik azzal, hogy ebben az esetben nem az alacsony ár, hanem a legjobb minőség lesz a legfontosabb döntési szempont - tudtuk meg az osztályvezetőtől, aki bemutatta a PACS nevű szoftvert is, mely egy közös adatbázis segítségével a megye minden kórházának radiológiáján készült felvételek elérhetőek lesznek az orvosok számára.

 

 

- Az eszközbeszerzések érintik a központi műtőblokkot, a központi sterilizáló egységet, a központi intenzívterápiás osztályt, a Gyermek Intenzív Ellátást, a Szülész-nőgyógyászati Osztályt, a Belgyógyászati Centrum egyes részeit, a Neurológiai Intenzív Ellátást és az Integrált Radiológiai Osztályt is. Az új eszközök ára 20 ezer forinttól a 220 millióig terjed, az átépítés alá bevont terület pedig több mint 8 ezer négyzetméter. A projekt 2012 szeptember 30-án ér véget - tette hozzá Sazjkó Viktória projektmenedzser.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!