A megosztás a cél?

Sajnos az ember nem szakadhat el avittnak tűnő témáktól. Természetesen megint a sportra szánt pénzekről kell szót ejteni. Mert most aztán (ismét) áll a bál. A vélemények alkotásához azonban félelmetes a párhuzam.

Kis Dezső

Négy évvel ezelőtt egy nemes cél - a határon túliak állampolgársága ügyében - aláírásgyűjtés szerveződött, majd népszavazást írtak ki.

A sajnálatos eredmény azokat igazolta, aki a kampány során a politikamentességre és a higgadtságra szólítottak fel. Sajnos, őket igazolta a végeredmény, s ezt utólag szinte mindenki elismerte.

Most némileg hasonló a helyzet. Igaz, nem ennyire magasröptű, ámde talán hasonlóan fontos kérdésben gyűlnek az indulatok. Az egyetlen hazai sportnapilap ugyanis december 19-én tiltakozó felhívást tett közzé: a kormány által elfogadtatott 2010-es költségvetés ellehetetleníti a magyar sportéletet. Különös tekintettel a 2012-es londoni olimpiára

Érdekes módon pár nappal később az ellenzék közismerten sportszerető vezére megkérte a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, ugyan tájékoztatná már őt így a választások előtt a helyzetről. S a tájékoztatás egy látványos show keretében meg is történt, ahol Orbán Viktor meghallgatta Schmitt Pált a kétségbeejtő helyzetről.

Ugyan a szép számban megszólított vendég testületeket szépen szelektálták. A Magyar Sportegyesületek Szövetségének elnökét (történetesen az MSZP kormányfő jelöltjét, Mesterházy Attilát) például meg sem hívták...

Ettől még természetesen lehet pozitív döntéseket hozni. Meg is született: a várhatóan új kormány stratégiai ágazatnak tekinti a sportot. Erre vonatkozóan minden érintett kielégítő magyarázatot kapott. Az a pár száz millió, amit a MOB kér, az nem lehet akadály.

Valóban, az olimpiai felkészülést minden bizonnyal elősegítheti az az évi pár száz millió. És ez az ország költségvetésében valóban nem egy összeg. Ha szavazás lenne erről az összegről (volt már erre hülye példa), minden bizonnyal én is erre adnám a voksomat.

De időközben mi lesz a nem olimpiai sportágakkal, a szabadidős sporttal - tágabb értelemben az egészségüggyel?

Ezért gondolom azt, hogy a magyar sport egyes képviselői ugyanabban a zsákutcában verekszenek részleges célokért, mint a korábbi tragikus végű véleménynyilvánításnál. Ugyanis a jelek szerint most sem a sport (annak idején a kettős állampolgárság), hanem valami más napjainkban a cél...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!