A Nap titokzatos világa

Bakonybél - Egész Európában egyedülálló csillagászati élménycentrum lesz a Pannon Csillagda. A 2012 tavaszán nyíló, turisztikai bemutatóközpontot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság több mint 400 millió forintból, Európai Uniós támogatással hozza létre. A komplexum egyik fő attrakciója lesz az a naptávcső, mely a napokban érkezett meg Bakonybélbe, s melyet pénteken mutattak be.

Németh F. Bernadett

A Nap távcsöves vizsgálata, ha azt nem megfelelő műszerrel végzik súlyos, és maradandó egészségkárosodást okozhat! Ezért csak olyan eszközt szabad használni, mely megfelelő védelmet nyújt a napfény roppant erejétől.

A távcső az amerikai Lunt Solar System gyártmánya, azok közül is az egyik legnagyobb. A lencsés teleszkóp 10 cm átmérőjű, több mint 120 cm hosszúságú műszer. Speciális szűrőrendszere a napkorong képét úgynevezett H-alfa fényspektrumban vizsgálja, ami lehetővé teszi a Nap felületének tanulmányozását, bemutatását.

Döbbenetes részletek figyelhetők meg részint a csillagunk felszínén levő forró, aktív területeken, részint pedig a peremnél látszó, óriási kiterjedésű kidobott anyagfelhőkben, a protuberanciákban. A legmerészebb hollywoodi efekteket is túlszárnyaló látványt, egészen a közelmúltig, csak kiváltságos kutatók szemlélhették. Bakonybélben azonban bárki személyesen élheti majd át a turisztikai attrakciónak és ismeretterjesztésnek egyaránt elsőrendű élményt, tudtuk meg a nemzeti park munkatársától, Somlai Szilárd projektfelelőstől.

A távcső tervezője, Andrew Lunt szerint a műszer a tudomány és a csoda egyesítése. A tudományos megfigyelések és felfedezések eszköze e naptávcső, de ha érdeklődők pillantanak bele, akkor csodát látnak: kitárulkozik előttük a Nap titkos világa.

Sárnecky Krisztián észlelő csillagász, a Pannon Csillagda projekt lelkes támogatója, az egyik általa felfedezett kisbolygót is Bakonybél névre keresztelte. Az MTA csillagászati kutatóintézetének munkatársa úgy véli:

 - Bolygórendszerünk központi csillagát rendkívül fontos tanulmányoznunk. Mivel a Nap a legközelebbi csillag, ezért jól vizsgálható, és megismerésével az akár több millió fényév távolságban lévő égitestek működését is jobban érthetjük. Másrészt a Napban lejátszódó folyamatok befolyásolhatják bolygónk életkörülményeit. A napkitörések a naptevékenység leglátványosabb megnyilvánulásai. Általában több jelenség együttes fellépése miatt a Napból anyagfelhők szakadnak ki és indulnak el nagy sebességgel a bolygóközi térbe. A csillagok működésének természetes folyamata ez, mióta a Nap megszületett, azóta napkitörés is van. Amikor a kidobódott anyagfelhő eléri bolygónkat, kölcsönhatásba lép annak mágneses terével. Geomágneses viharok keletkeznek, és létrejön az egyik legszebb égi jelenség, a sarki fény.

Persze a szépséges sarki fényen túl, számos nehezen kezelhető problémát is okozhatnak a heves Napkitörések. Az ilyenkor megnövekedő részecskeáramlás kárt okozhat egyes műholdakban és űrszondákban, valamint egészségi kockázati tényezőt jelenthetnek a pilóták és űrhajósok számára. Továbbá jelentős áramkimaradásokat okozhatnak olyan, magas földrajzi szélességen elhelyezkedő országokban, mint Kanada vagy Skandinávia. De napkitörések következményeként súlyos és globális zavarok léphetnek fel például a Föld kommunikációs és navigációs rendszereiben is. Tehát, amikor az érdeklődők majd a bakonybéli Pannon Csillagda naptávcsövébe pillantanak, olyan természettudományos folyamatok tárulkoznak fel előttük, melyek ugyan 150 millió km távolságban játszódnak le, de akár mindennapi életünket is befolyásolhatják.

A Pannon Csillagdában bemutatnak majd antik csillagászati távcsöveket is. Köztük az 1790-es évekből (!) való Ramsden teleszkóp. Tervezője és alkotója Jesse Ramsden (1735-1800), aki a korabeli Anglia egyik legjelentősebb optikusa, feltalálója volt. A Királyi Akadémiának is tagjának választották, és a csillagászati műszergyártásban máig maradandót alkotott. A csillagdában bemutatásra kerülő távcsöve már rendelkezik olyan napszűrővel, amivel csillagunk vizsgálatát végezték több mint két évszázada. Ez muzeális ritkaság, azonban sajnos sokan még ma is ilyen egyszerű szűrőkkel vizsgálják Napunkat, mely óriási kockázattal jár. Egy történetesen a hőhatástól elpattanó szűrő esetén, semmi nem védi a megfigyelő szemét a távcső által még fel is erősített sugaraktól.

A Lunt naptávcső ilyen, többszörös biztonsági garanciákkal ellátott eszköz, melyet gyártója különös gondossággal készít. Ugyanakkor a Pannon Csillagdában a Nap vizuális megfigyelésén túl, lehetőség nyílik annak fotózására is. A távcső speciális CCD kamerája nagyfelbontású fényképeket és HD minőségű videofelvételeket is képes rögzíteni a naptevékenységről. Ezeket a felvételeket a látogatók maguk készíthetik el, és digitális formátumban hazavihetik. Várhatóan különösen kedvelt szolgáltatása lesz a bemutatóközpontnak, amikor iskolás csoportoknak, osztályoknak biztosít lehetőséget az égbolt fotografikus megörökítésére. A csillagda olyan kiadványokat is szeretne majd megjelentetni, melyek iskolai osztályok asztro- és napfotóiból készülnek.

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!