A nemzetnek szüksége van példaképekre

Veszprém - Emlékezzünk azokra, akik vérüket adták, életüket áldozták a hazáért, hangzott el a veszprémi megemlékezéseken vasárnap délelőtt.

Balla Emőke

Az Országgyűlés 2001. június 19-én fogadta el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt. Ennek értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján emlékezünk "az elmúlt ezredév magyar hőseire", akik életüket adták a hazáért. Az emléknap azoknak a névtelen hősöknek állít emléket, akik Szent István óta áldozatot hoztak a hazáért - az 1956-os forradalom idején is.
Veszprémben három helyszínen emlékeztek: a Vörösmarty téren, az I. világháborús emlékműnél Nagy Dorina, a Rózsa Úti Általános Iskola tanulója Tóth Árpád Katonasír című versét mondta, Isó Dorottya evangélikus lelkész imádságában úgy fogalmazott: legyenek az elhunyt katonák példaképeink hitben, hazaszeretetben, önfeláldozásban.
Az Alsóvárosi temetőben, az "Ismeretlen katona sírjánál" Nagy Károly kanonok mondott áldást, Kiss T. István színművész Gyóni Géza Csak egy éjszakára és Bella István Halotti beszéd című verseit szavalta. Némedi Lajos alpolgármester köszöntőjében azt mondta: az élet  múlékony, rövid, értékes. Ma is vannak nagy feladatok, mindennapi hősök, az életben, a munkában helytállók,  a Magyar hősök napján azonban  azokra emlékezünk, akik vérüket áldozták a hazáért, a szabadságért és akik áldozatvállalását nem tudtuk megköszönni. Zentai László alezredes szerint ennek a napnak az az üzenete, hogy nem felejtjük a múltat, a bátor katonák helytállását, akik készek voltak életüket áldozni, akik felesküdtek a haza szolgálatára, védelmére és egyben reménnyel tekintünk a jövőbe. A magyar hősök napja a rendszerváltás óta politikamentes ünnep, mely az ifjúság erkölcsi nevelését, a történelmi szemlélet formálását segítheti. - A nemzetnek szüksége van hősökre, példaképekre, tiszta életű emberekre. Nekünk talán jobb kor jutott, nem a harcmezőkön kell bizonyítani, de szükséges, hogy ápoljuk hagyományainkat, emlékezzünk a hazáért áldozatot vállalókra.
A Komakút téren, a II. világháborús emlékműnél Rácsai Ákos, a Szilágyi Keresztény Általános Iskola tanulója szavalt, Wesetzky Szabolcs református lelkész mondott áldást. Mindhárom helyszínen közreműködött a Légierő Zenekar, az önkormányzat és a helyőrség képviselői megkoszorúzták az emlékműveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!