A pápaiak győztek - Az egészségügyi szakmai vetélkedő legjobbjai

Pápa, Budapest - A várost és a megyét képviselték a pápai gróf Esterházy kórház nővérei egy nemrég lezajlott országos vetélkedőn.

Nagy Imre

A szakmai megmérettetésen az első helyezést szerezték meg (az országos médiában tévesen a veszprémieket írták győztesnek). A vetélkedőt a Magyar Egészségügyi és Szakdolgozói Kamara országos szervezete rendezte. Veszprém megyében november végén tartották az első fordulót. Ezen harmincnégy csapat vett részt, a pápai intézményt hat együttes képviselte.

Az első helyezést a Super Nurses csapata, a mi lányaink, Varga Lajosné szülésznő, Ifju Beatrix aneszteziológus szakasszisztens, Marton Piroska Beáta diplomás ápoló és Váczy Szilvia szülésznő érték el a megyeiben. Az országos versenyre a megyei fordulók első három helyezettje került, így összesen tizenkét csapat mérte össze a tudását az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben. Az egész napos szakmai versenynek elméleti, gyakorlati és játékos része is volt, jól megmozgatta az agysejteket - mosolyog Vargáné Maurer Ilona, a pápai kórház ápolási igazgatója. 

- A tesztben anatómia, élettan, kórélettan, latin kifejezések szerepeltek. A gyakorlati feladatok pedig alap- és szakápolási részből álltak, a pápai kórház dolgozói vállalták a betegek szerepét. A mi csapatunk, a Super Nurses az újraélesztést húzta. Mivel volt köztünk egy aneszteziológus szakasszisztens is, így ez nem okozhatott problémát az együttesnek. A másik feladat a pelenkacsere volt. Mindkettőt magas szinten teljesítették, mind a gyakorlati, mind az elméleti részt kiválóan oldották meg a lányok - mondja nem kis büszkeséggel Ilona.

A vetélkedő fő célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a szakdolgozókra, a társadalmi megbecsülésük hiányára. Itt az anyagi mellett sokkal fontosabb az erkölcsi elismerés.

- Kevés a szakdolgozó, nincs utánpótlás, a fiatalok nem látnak perspektívát ezen a területen. Aki itt van és csinálja, az azért teszi, mert a hivatástudat élteti. Mind az egyes osztályok, mind a kórházunk egésze nagyon büszke a csapatra, és azt gondolom, a város is büszke lehet, hogy egy ilyen komoly szakmai megmérettetésen a pápai gárda első helyezést ért el - hangsúlyozza az ápolási igazgató.

Szoros volt a küzdelem, megyénkből még két csapat versenyzett, az ajkaiak és a veszprémiek is nagyon szépen szerepeltek.

Megjutalmazzák a pápai csapatot

A kamara felajánlásából a győztesek részt vehetnek a háromnapos kecskeméti országos szakdolgozói kongresszuson. A Péterfy Sándor Utcai Kórház alapítványa pedig egy többnapos bécsi adventi kirándulást ajánlott fel a lányoknak Ezen túl egy vírusirtó program licencét is megkapták. Természetesen a pápaiak elhozták a vándorserleget is. Az itthoni elismerés sem marad el: főigazgatói dicséretben részesülnek a győztesek, a Semmelweis-napon jutalmazzák meg őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!