A rokkantak egy része elveszítette utazási kedvezményét

Veszprém - Az áprilisban életbe lépett kormányrendelet szerint kétszázezer korábbi rokkantnyugdíjas veszíti el eddigi utazási kedvezményét.

Varga Domokos Péter

Erre a Mozgássérültek Egyesületének Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke hívta fel lapunk figyelmét. Hegedűs Lajos elmondta, a korábbi rokkantnyugdíjasok és szociális járadékosok utazási kedvezménye megvonásának súlyos következményei lehetnek: tovább fokozódik az elszegényedés, az érintettek az alacsony összegű rokkantsági és rehabilitációs ellátásokból nem vagy alig tudják fedezni az orvoshoz járás és az álláskeresés utazási költségeit. Ez jelentősen rontja a foglalkoztatási rehabilitáció sikerességét.

Hegedüs Lajos kifejtette, a kormányrendelet szerint a legnagyobb mértékben egészségkárosodott, korábbi I-es és II-es csoportos rokkantsági nyugdíjasok továbbra is kedvezményesen utazhatnak, igaz, az ebbe a körbe tartozók jelentős részének a fogyatékossági támogatás révén amúgy is jár utazási kedvezmény. A MEOSZ üdvözli a döntés azon részét, hogy kedvezményes utazásra lesznek jogosultak az 57. életévüket betöltött, korábbi III-as csoportos rokkantsági nyugdíjasok és azok, akik rendszeres szociális járadékban részesültek.

A szervezet nem ért egyet azzal, hogy több mint kétszázezren elveszítik az utazási kedvezményt: ide tartoznak az 57. életévüket be nem töltött, korábbi III-as csoportos rokkantsági nyugdíjasok és a rendszeres szociális, illetve átmeneti járadékban részesülők.

A MEOSZ elnöke hangsúlyozta, elfogadhatatlannak tartja hogy az érintettek a rokkantsági nyugdíj elvesztésével számos korábbi, nyugdíjhoz kötött kedvezménytől is elesnek. Az intézkedések szerinte ellentétesek az alkotmánnyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!