A semmi felett lebegtek - Látássérültek az erdei kalandparkban

Tihany - Különleges élményben volt része a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete és a budapesti Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete (LÁSS) tagjainak vasárnap, amikor kipróbálhatták, milyen érzés drótkötélen csúszni, a semmi felett lebegni, felfüggesztett farudakon lépkedni.

Győrffy Árpád

Molnár Ádám, a gödrösi szabadstrand mellett lévő erdei kalandpark egyik tulajdonosa elmondta, hogy kettős céllal látták vendégül a látássérülteket a szezonnyitó programon. Egyrészt hozzá akarták segíteni őket egy ilyen rendkívüli élményhez. Ugyanakkor segítségükkel tapasztalatokat akartak gyűjteni arról, hogy kell-e illetve mit kell fejleszteni a kalandpark technikai kialakításán, a segítők felkészültségén, munkáján az ilyen feladatokhoz.

A LÁSS tagjainak nem volt teljesen újdonság az ilyen kihívás, mert rendszeresen részt vesznek falmászáson, tandemes kerékpározáson, futnak, vitorláznak. A több településről összegyűlt megyénkbeli vakok és gyengénlátók többségében először találkoztak ilyen kihívásokkal.

A tíz százalékos látással bíró Csehné Huszics Márta, a megyei szervezet elnöke az egyik kötélpályás csúszás után fantasztikusnak nevezte az élményeit. Mint elmondta, egy ilyen próba valószínűleg sokkal több izgalommal, magasabb adrenalinszinttel jár nekik, mint egy látó embernek, mert nem tudják, mire számíthatnak. Mégis biztonságban érezte magát, mert nagy figyelemmel letapogatható volt minden, és megfelelő biztonságérzetet adott nekik a segítők jó hozzáállása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!