A szélsőségek felé haladunk - Németh Lajos prognózisa

Balatonfüred - Magyarországon idén rendkívüli, soha nem látott mennyiségű csapadék esett, trópusi ciklonok jelentek meg, eddig nem tapasztalt viharos erejű széllökéseket produkálva, ezek bizony a klímaváltozás hatásai - jelentette ki Németh Lajos meteorológus a Lóczy Lajos Gimnáziumban tartott előadásában.

Martinovics Tibor

Az iskola tornatermében, több mint kétszáz diák előtt a Gaja Környezetvédő Egyesület országos programjának vendégeként tartott előadást az ismert meteorológus, aki hangsúlyozta: mindig is voltak klímaváltozások, felmelegedések és lehűlések ciklikusan váltották egymást, de a kilencvenes évektől kezdve érzékelt változásokat már nem lehet bagatellizálni.

- Magyarországon 1,2 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, a kilencvenes évektől gyorsuló tempójú a felmelegedés. Vannak számítások arra, hogy az évszázad végére, akár hat fokkal is emelkedhet az átlaghőmérséklet. Ha ez a valószínűsített felmelegedés megvalósul, akkor jelentősen nő majd az óceánok szintje, visszahúzódnak a gleccserek, gyakoribbak lesznek az erdőtüzek - vélekedett Németh Lajos.

A szakember kiemelte: idén volt olyan nap, amikor 24 óra alatt annyi csapadék hullott, mint két hónap alatta szokott, holott ez a terület épp a klímaváltozás miatt aszályosabbá vált - ez is jelzi, hogy egyre többször kell szélsőséges időjárási viszonyokra számítanunk a Kárpát-medencében is.

Tovább nő a hőség, egyre több lesz a forró nap, csökken a nyári és gyarapszik a téli csapadék az országban, egyáltalán a mediterrán éghajlat Észak felé tolódik - összegezte a közeljövő prognózisát Németh Lajos.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!