A versenyhorgászok kedvence - Minden vízben otthonos a dévér

- Legnagyobbra növő keszeghalunk a dévér, amely a fehérhalak között különös rangot vívott ki magának. A versenyhorgászok körében is népszerű.

Tremmer Tamás

A dévérkeszeg a pontyfélék családjának egyik legnagyobb édesvízi képviselője. Hazánk minden vízében előfordul, a kisebb tavakban éppen úgy, mint a Balatonban, de a Dunában, Rábában is otthonosan érzi magát. Jól érzik magukat a náddal benőtt sekély öblökben, ahol táplálkoznak és melegszenek a napon. A látszat ellenére sokkal jobb alkalmazkodó képességgel rendelkeznek, mint ahogyan általában feltételezik róluk, így jól érezhetik magukat a mérsékelt, sőt akár a gyorsabb folyású folyókban is. Ezekben a vizekben természetes búvóhelyeken keresnek menedéket az erős sodor elől: a fák gyökerei között, a mélyedésekben, vagy az alámosott partok alatt.

A dévérkeszegek rajokban élnek. Lapított, zömök felépítésük következtében könnyedén mozognak a nádasokban, a sekélyebb részeket benövő vízinövények között. Hosszú, sötét színű hátúszója fekete, mélyen bevágott farokúszója közelében van. A fiatal dévérek ezüstös színűek, felnőve színük mély zöldesaranyra változik. A felnőtt egyedek háta sötét, oldala zöldesbarna, hasa pedig fehér. Egyik-másik dévér sajátos színezetű - némely testtájuk lényegesen sötétebb lehet a másiknál.

A nagy dévérrajok előfordulásának a feltétele a bőséges, változatos és könnyen hozzáférhető táplálék. A vastag iszapréteggel és gazdag növényzettel rendelkező vizek remek búvóhelyet és táplálékot kínálnak számukra. A dévérrajok nagy létszámúak lehetnek az olyan vizekben is, ahova a horgászok nagy mennyiségű etetőanyagot szórnak, így a halak rendszeres kiegészítő táplálékhoz jutnak.

A dévérkeszegek nem válogatósak a táplálékban. Sokféle csalival foghatók: szívesen fogadják a kukoricát, a csontikát, a bojligolyókat, rovarokat és a kenyeret. Általában vízfenéken táplálkoznak, de néha vízközt is megtalálhatóak. A nagyobbak és idősebbek gyakran vadásznak éjszaka halivadékra és apró halakra. Néha egész rajban a felszínre úsznak - ez a jele, hogy éppen táplálkozni készülnek.

Mivel a dévérkeszeg meglehetősen nagyra növő halfajunk, a fogásuk is élményszámba megy, az amatőrök és a versenyhorgászok körében népszerű. Nem ritka a 40 centiméter feletti példánya, amely úgy küzd a horgon, mint a rokon ponty. A hazai rekord 1998-ban született, 5,7 kilóval! A tavalyi csúcstartó "mindössze" 4,47 kilogrammos volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!