A vese és a szív - Több mint tízezer magyar dialízisre szorul

Veszprém - Megyénk lakói közül minden huszadik érintett valamilyen, a vesét érintő problémában. A világnapon, március 10-én a nemzetközi szervezetek a megelőzés és a rendszeres szűrés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Tiger Szabolcs

Veszprém megye 350 ezer lakosának öt-hat százalékát érint vesezavar, veseelégtelenség. Közülük Ajkán 71, a megyeszékhelyen 175 beteget kezelünk hasi- és vérárami dialízissel  hallottuk dr. Benke Attila orvosigazgatótól, a Veszprémben működő dialízisközpont vezetőjétől.

A világ legtöbb országában minden tizedik, Veszprém megyében minden huszadik embert érint vesebetegség. A Nemzetközi Nephrologiai Társaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége 2006 óta rendezi meg rendszeresen a Vese világnapját, hogy felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára. Az idei év jelmondata: Óvd a veséd, ezzel megvéded a szívedet!

A vesebetegségek, valamint a szív- és érrendszeri betegségek között szoros a kapcsolat, ugyanis a vese a szervezetben keringő só- és vízmennyiség szabályozásával teszi egyenletessé a vérnyomást, ezért bármilyen fokú vesezavar kedvezőtlenül érinti a szív funkcióit. A keringési rendszer betegségei is visszahatnak a vese működésére, ami krónikus szívelégtelenség kialakulásához vezethet.

- Ezeknek a betegeknek a tényleges megoldást a veseátültetés jelentené, ám a listára jutás nem egyszerű. Magyarországon ugyanis - a nemzetközi arányokhoz képest - nagyon kevés szervet ajánlanak fel. Emiatt vannak betegek, akiknek csak néhány hónapot, másoknak hat-hét évet is kell várniuk az új szervre. A betegség ma már rendkívül könnyen kimutatható, rutin laborvizsgálat során kiderül, van-e valamilyen gondja, esetleg veszélyeztetett-e a páciens. Sajnos nagyon kevesen járnak rendszeres szűrésre leginkább a munkahelyi alkalmassági vizsgálatok, vagy más betegségek miatt, véletlen derül fény a problémára - tudtuk meg Benke Attilától.

- Hazánkban több mint 10 ezer ember szorul rendszeres dialízisre - mondta el dr. Varga Gábor, az ajkai dialízisközpont orvosigazgatója. - Hozzánk a betegeink hetente háromszor jönnek, hogy megkapják az életmentő kezelést. Fontosak az olyan figyelemfelhívó megmozdulások, mint a Vese világnapja, mert akkor megszólítjuk a széles nyilvánosságot. Emellett elérjük a háziorvosokat is, akik az éves laborvizsgálatok keretében ellenőrzik a vesefunkciót, megelőzve ezáltal a súlyos esetek kialakulását. Ehhez kapcsolódóan dialízisközpontunkban március 23-án nyílt napot és továbbképzést is szervezünk szakorvosok, szakdolgozók, valamint háziorvosok és asszisztensek számára.

A szakemberek szerint a legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy milyen fontos szerepet tölt be szervezete működésében a vese. A betegek száma évente mintegy hat-hét százalékkal növekszik.

 

Gyakran népbetegségek okozzák

A kór kialakulásának hátterében leggyakrabban olyan népbetegségek állnak, mint a magas vérnyomás (hazánkban több mint kétmillió embert érint), illetve a diabétesz (a cukorbetegek száma egymillió körüli). Előrehaladott károsodás esetében jelentősen beszűkül a vese működése, ennek következtében egyrészt a szervezetben felhalmozódnak a káros anyagok, másfelől pedig a szerv nem képes eltávolítani a felesleges folyadékmennyiséget. A krónikus vesebetegség legtöbbször nem okoz semmilyen tünetet, s gyakran már csak későn diagnosztizálják. Ez esetben nem marad más megoldás, csak a beteg élete végéig tartó dialízis, vagy a transzplantáció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!