A vízi-polgárőrök óvnak a Balaton csalóka jegétől

Megkezdte ténykedését a Balatoni Vízi-polgárőr Szövetség a keszthelyi öbölben, hogy a tó csalóka, veszélyes jegétől megóvja az embereket és fellépjen az orvhorgászok ellen - tájékoztatott Bozsóky Ferenc, a szervezet elnöke kedden.

Kiss Nikolett

Az elmúlt napokban kialakult jégborítás sokakat csábít a Balaton jegére, amelyen nem látszik, hogy túl vékony, ezért életveszélyes - mondta Bozsóky Ferenc. A vízi-polgárőrök óvni kívánják az embereket, főként a gyermekeket attól, hogy a jégre menjenek, továbbá ellenőrzik, hogy a lékhorgászoknak van-e engedélyük - tette hozzá. 

 

Az elnök közlése szerint a szövetség hetven tagja továbbképzésen már korábban megszerezte a halőri igazolványt, s most újabb hetven tag szeretné elvégezni ezt a tanfolyamot.

A vízi-polgárőrség két évvel ezelőtt alakult Gyenesdiáson, majd a keszthelyi öböl több településének polgárőrei is bekapcsolódtak munkájába. Alapvető cél, hogy segítséget nyújtsanak a mentésben, az orvhalászat- és orvhorgászat visszaszorításában, valamint a környezetvédelemben. A szövetség a jövőben szeretné kiterjeszteni ténykedését a Kis-Balatonra is - mondta Bozsóky Ferenc.

Tavaly a szervezet tagegyesületévé vált a soproni polgárőrség is, amely a Fertő-tó ellenőrzését szervezi meg, és police-mátrix (sebességmérő és rendszámfelismerő) készülékével besegít olykor a balatoniaknak is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!