Adományból fejlesztenek a kórházban - korszerű röntgen gépet vásároltak

Veszprém -A veszprémi Horváth házaspár húszmilliós adományából befejezték a Csolnoky Ferenc megyei kórház radiológiájának fejlesztését. Magánszemélytől soha ekkora összeget nem kapott még az intézmény.

Martinovics Tibor

Az adományból egy korszerű, kisebb sugárdózissal járó, digitális röntgen gépet vásárolt a kórház. A szervezetet funkcionálisan vizsgáló orvosi műszer egy elavult, több mint tizenötéves eszközt vált ki. A fejlesztés részeként egy új szoftvert is telepítettek a radiológiára, amely lehetővé teszi a digitális röntgenfelvételek intézményen belüli továbbítását, valamint rögtönzött orvoskonzíliumok összehívását. Szintén az adományból három őrzőmonitort kapott a gyermekosztály és kettőt a sebészet - jelentette be dr. Rácz Jenő, az intézmény főigazgatója, aki hozzá tette: igyekeztek megfelelni a Horváth házaspár kérésének, miszerint az adományt jelentősebb beruházásokra költsék.

Kérdésünkre az intézmény igazgatója elmondta: a kórháznak az SZJA egy százalékos felajánlásaiból származik még bevétele, évente 10-15 millió forint, ezeknek köszönhetően a Kórházért Alapítvány számláján jelenleg harminc millió forint van.

Dr. Szántó Tamás a központi radiológia osztályvezető főorvosa elmondta, az új röntgengép elsősorban sürgősségi-, illetve műtétek utáni kontroll vizsgálatok elvégzésére ideális, általa a nyelőcső, a méh, a tüdő, a has, a belek funkcionális működése is ellenőrizhető. A modern digitális eszköz a korábbinál kíméletesebb és gyorsabb vizsgálatokra ad lehetőséget - vélekedett a főorvos.

Fotó: Kőrösparti Beatrix

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!