Adományokból újították fel a devecseri óvodát

Devecser - Pénteken adták át rendeltetésének a magyar kormány és két osztrák tartomány összefogásával felújított óvoda épületét.

Tóth B. Zsuzsa

Az ünnepségen Toldi Tamás polgármester úgy fogalmazott, hogy nagy nap a mai a városvezetésnek és a gyerekeknek is. A katasztrófa óta ez az első olyan ingatlan, amelynek a felújítása elkészült.
 
- Példaértékű összefogás volt, a kormány 13,5 millió forint pályázati támogatást nyújtott, ez az összeg és az osztrák tartományok adománya tette lehetővé, hogy elkészüljön a külső-belső felújítás. Új tetőt kapott az épület, kicserélték a külső nyílászárókat, a vizesblokkok megújultak, és a fűtés szintén korszerűbb lett. Az iszappal küzdve már az első hetekben gyakran találkoztunk vendégekkel az osztrák tartományokból, sok segítséget kaptunk tőlük.

Adományokból gyűjtötték össze a támogatást, kint élő magyarok segítségével. Kérték, hogy adományukat lehetőleg az óvodára fordítsuk - mondta Toldi Tamás. Tállai András önkormányzati államtitkár leszögezte, hogy Devecserben újraindul az élet.


 
- Hihetetlen a város szerepe a történelemben, minden háborúból kivették részüket. A települést a katasztrófák sem kerülték el, tűzvész, árvíz, földrengés sújtotta. A legnagyobb katasztrófa azonban a huszonegyedik században érte a várost, mintha ez kódolva lett volna a történelemben - mondta az államtitkár, majd hangsúlyozta az összefogás jelentőségét. Hozzátette, hogy az államnak eddig 38 milliárd forintjába került a vörösiszap-katasztrófa.

Azonban úgy vélte, hogy nem ez számít, hanem az, hogy az emberek újra hisznek benne, hogy itt lehet élni. Üzenet a jövőnek ez az épület, ezért is köszönetét fejezte ki a támogatóknak. Gerhard Steier burgenlandi parlamenti elnök üdvözölte a beruházás elkészültét, és munkatársai további apró ajándékokat adtak át az óvodának, ahova egyébként 189 kisgyermek jár. Rudi Roth, Steiermark tiszteletbeli konzulja köszönetét fejezte ki ezúton is az adományozóknak, reményét fejezte ki továbbá, hogy a devecseri gyerekek egészségesebb életet élhetnek a felújított intézményben. Az épületet Fodor János főtisztelendő atya áldotta meg, mint mondta, reméli, az új épületben a gyerekek gyerekek is tudnak maradni. A nemzetiszínű szalag átvágását követően az óvodások adtak műsort a vendégeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!