Adózás - Egy hetünk van még

Veszprém - A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Megyei Adóigazgatóságával karöltve telefonos fórumot tartottunk péntek délután a szerkesztőségben. Huszonegy olvasónknak tudtunk ezzel segíteni.

Varga Ibolya

A kérdésekre Szalainé Somogyi Valéria, a NAV Veszprém Megyei Adóigazgatóság  ügyfélkapcsolati osztályának munkatársa válaszolt. Olvasóink többsége határozottan kifejezte örömét, hogy  sikerült közvetlenül elérnie a téma kiváló ismerőjét. Volt, aki kifejtette, hogy próbálkozott az adóhatóság telefonos ügyfélszolgálatával is, de az mostanában nagyon zsúfolt, sokan kérnek segítséget tőlük, és néha azért is zavarban vannak, mert nem tudják, hogy jó gombot nyomnak-e meg a felkínált menüből. Ezúttal is kiderült, hogy az ingatlanok értékesítésének adóügyi vonzata rendkívül érdekli az adófizetőket, mert  az első három telefonáló ez iránt érdeklődött, de később is többen rákérdeztek a témára.

Bevallási útmutatókkal, az adózásra vonatkozó jogszabályokkal fölszerelkezve adta meg a válaszokat a kérdésekre Szalainé Somogyi Valéria, a NAV Veszprém Megyei Adóigazgatóság  ügyfélkapcsolati osztályának munkatársa. A fórum kezdete előtt még átfutotta azokat a témákat, amelyek ritkábban kerülnek terítékre, mert alapelve, hogy csak nagyon  pontos és  szakszerű válaszokkal tud segíteni az ügyfeleknek. Már több éve dolgozik az ügyfélszolgálati osztályon, és nem is tudná elképzelni, hogy ne legyen személyes kapcsolata az emberekkel. A telefonálók nem látták, de  hangján is érezhették, hogy egész személyisége megnyugtató, barátságos.

Az ingatlanokkal kapcsolatban két hölgy is megkérdezte, hogy kell-e adót fizetnie az 1980-as évek elején vásárolt földterülete, szőlője, présháza után, amit néhány éve örökölt a férjétől, és gyermekei lemondtak javára a tulajdonrészükről. A válasz mindkét esetben az volt, hogy nem kell, mert már akkor is házastársak voltak, amikor az ingatlant szerezték, és az 1996 előtt megszerzett ingatlanok értékesítése után már nem kell fizetni. Egy másik telefonáló szüleitől örökölt ingatlant, és ezzel nem keletkezett illeték- vagy adófizetési kötelezettsége. Ismét más olvasónknak kell adót fizetnie a megörökölt, majd értékesített ingatlana után, de már kérelmezte, hogy részletben is fizethessen, csak még nem jött meg a válasz. Minthogy a kérelmet április 22-én nyújtotta be, és a válaszra egy hónap után számíthat, nem kell attól félnie, hogy pótdíjat kell fizetnie, akkor sem, ha a kérelmet elutasítják. Egyébként ez ritkán szokott előfordulni.

Igen érdekes kérdések merültek fel az adóbevallással kapcsolatban is. Egy úr elmesélte, hogy felesége 2008 óta súlyos beteg, és erre való tekintettel rokkantnyugdíjat kap.  A nyugdíján kívül egyetlen bevétele volt, egy önkéntes pénztárból 4200 forint. A kifizető levonta az adót, és azt is megírta, hogy ezt az összeget a bevallás hányadik sorában kell feltüntetni. Olvasónk hallott valamit arról, hogy talán százezer forint alatt nem kell adót fizetni. Szalainé Somogyi Valéria elmondta, hogy az más típusú bevételekre vonatkozik, azokra, amelyeket nem kell összevonni. Az összevonandó jövedelmek esetén viszont akkor is bevallást kell benyújtani, ha ilyen csekély összegről van szó. Az is kiderült, hogy ezt a pénzt nem kell összevonni a nyugdíjjal, tehát az az adó, amit a kifizető levont, éppen  megfelel a kötelezettségnek.

Újabb telefonálónk azt kérdezte meg, hogy mikor számíthat az adóvisszatérítése megérkezésére. A neki feltett kérdésekből kiderült, hogy már csaknem egy hónapja benyújtotta a bevallását, és jelölte főlapon is, hogy visszaigényli az összeget. Ehhez a bankszámlaszámát adta meg. Megadhatta volna a lakcímét is, akkor postán kapná meg az összeget, így a bevallás beérkezése utáni harminc napon túl már bármelyik nap megérkezhet a pénz a számlára.

Egy anyuka a fia ügyében telefonált, aki balesetet szenvedett és ezért több hónapot töltött betegállományban. Az éves jövedelme így nagyon alacsony volt. Az általa elmondottak szerint viszont több adójóváírás jár neki, mint amennyit a kifizető érvényesített. Érezhető volt az öröm és a megkönnyebbülés. Ám ennek a fordítottjára is volt példa. Munkáltatójának tavaly év elején arról nyilatkozott egy olvasónk, hogy igénybe kívánja venni az adójóváírást. Év során azonban más kifizetőtől is kapott bizonyos összegeket, ami miatt kevesebb adójóváírást vehetett volna igénybe. Ebben az esetben nemcsak az adójóváírást kell  visszatérítenie május 20-ig, azaz az adóbevallás benyújtási határidejéig, hanem tizenkét százalékos kamatot is kell fizetnie. Ha a munkáltatója tévedett volna és nem lenne más kifizetővel kapcsolata, akkor is vissza kellene fizetnie a jogtalanul felvett összeget, de kamat nélkül. Olvasónk bankkártyával fizet a veszprémi ügyfélszolgálatnál. 

Nehezebb kiszámítani

Telefonálóink és mások is panaszkodtak, hogy az adóbevallás elkészítésében nehézséget okoz számukra a szuperbruttósítás. Ez azt jelenti, hogy az adót nem a bruttó fizetés alapján állapítják meg, hanem hozzászámolnak még bizonyos járulékokat is. Az adóalapunk ezt követően a bruttó járandóságunk 127 százaléka. Ezt azonban nem lehet automatikusan kiszámolni, mert vannak olyan jövedelmek, amelyeknél nem a bruttó jövedelem az adó alapja, hanem csak a töredéke annak. Ezért egy oszloppal több van a bevallásban, és ez állítólag meg is marad addig, amíg a szuperbruttó él. Most viszont több fejtörést, számolást okoz a bevallás kitöltése, megnehezíti a számvitelben kevéssé járatos emberek dolgát, várhatóan a hibák számát is növeli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!