Aki vállalja a cigányságát - Fotókkal!

Veszprém - Cigány és cigány között nagy különbség van, vallja a roma származású Kun László, aki másodállásban polgárőr a megyeszékhelyen. A dologtalanokat ők is kinézik maguk közül, mert rossz fényt vetnek a tisztességesekre.

Mátételki András

Az 56 éves férfival azután ismerkedtem meg, hogy a közelmúltban a megyei polgárőr és roma vezetők arról egyeztettek, hogy a jövőben még több cigány származásúval kellene erősíteni az önkéntes csoportokat. 

Akkor ajánlották a figyelmembe Kun Lászlót, akit egyébként sokan pizzafutárként ismernek Veszprémben. A családapa ezenkívül feleségével takarítani jár és két nyilvános vécét üzemeltet. 
 
Azt mondja, neki soha nem okozott gondot cigány származása, igaz, nincs is ráírva: - Engem mindenütt elfogadnak az emberek, talán azért is, mert vidám a természetem  jegyzi meg a hatgyerekes családapa.  

A Jutas Polgárőr Egyesületben van egy 25 és egy 35 éves roma kollégám, akiket a csoportunkban és a munkahelyükön egyaránt megbecsülnek. Dolgos, rendes srácok. 

Úgy érezzük, méltányolják az emberek, hogy értük, a biztonságukért dolgozunk. Mindezért anyagi áldozatot is vállalunk. 
 
Na, ezen a ponton Kun László kissé felemelte a hangját.  Az ingyenmunka az kell, de amikor kértünk egy helyiséget, olyat kaptunk, amit nem tudtunk elfogadni. 

Nagyon el vagyunk keseredve - mondja és elhallgat, hagyja, hogy indulatai elcsituljanak.  

A Damjanich utca 7. alatt van egy négy (!) éve üresen álló, közel 80 négyzetméteres helyiség, amit ugyan megkaptunk, de az évi 700 ezer forintos számlát  - fűtés, közös költség - már senki nem akarja átvállalni. 

Az a néhány százezer forint, amit a várostól és három képviselőtől kapunk - évente összesen 350 ezer forint - elmegy felszerelésre és benzinre. Tankolásra ezen felül mi is költünk, mert különben hogyan tudtunk volna tavaly nyolc ezer órát teljesíteni? 

Megtudom tőle, hogy a kilenc éve újjáalakult jutasi csoport 34 tagból áll, közülük tízen vannak, akik majd' mindennap járőröznek. Több száz órát dolgoztak a rendőrökkel és a közterület-felügyelőkkel, mert mindkét szervezetnél létszámgondokkal küzdenek. 

Az öreg Skoda Favoritjukba szerelhető Matrix Police rendszámfelismerő berendezés tavaly 750 ezer gépkocsit ellenőrzött, ebből 23 volt körözött. Köszönetet kaptak érte a zsaruktól. 
  
Egy hónapja a közlekedési csoportunk országos pályázaton nyert három elektromos kismotort, amelyekkel majd az alsós diákokat oktatjuk, s két felnőttkerékpárt, valamint ötven KRESZ-táblát, hogy az iskolákban kialakíthassunk alkalmi tanpályát. Tudja, hol vannak most ezek a felszerelések? 

A garázsomban, a saját autóm meg a szabad ég alatt áll. Mivel nincs helyiségünk, sokan elpártoltak tőlünk. Járjunk télen is szolgálatba, de még csak egy melegedőnk sincs, mondták, s elköszöntek. 

Az eligazításokat a garázsoknál tartjuk, de inkább telefonon egyeztetünk. Amikor összejövetelt tartottunk tavaly a közterületesekkel, a dózsavárosi polgárőröktől voltunk kénytelenek négyezer forintért bérelni termet. Így hálálja meg nekünk a város ezt a munkát... 

Hogy egyáltalán fenn tudjanak maradni, Kun László kalapozásba kezdett: sorra járja a Házgyári úti cégeket, hogy támogassák őket, cserébe éjszakánként ránéznek a telephelyekre, autószalonokra. 

Lászlónak szerényen számítva évente 200 ezer forintjába kerül az önkéntes szolgálat, a szabadidején kívül ennyi pénzzel járul hozzá. A többiek is időnként a zsebükbe nyúlnak, ha nem is ilyen mélyen.

Amikor hosszabb időt otthon vagyok, a lányom megkérdezi: Apu, talán beteg vagy? Örök életemben nyüzsögtem. Első a munka, ami alatt a polgárőrséget is értem. 

A feleségem is morog velem, hogy legalább szabadnapon ülnék otthon egy kicsit. De hát én már csak ilyen vagyok. Hogy meddig? 

László sóhajtás kíséretében elmesélte, hét évvel ezelőtt szívinfarktus után megoperálták. Máshogy kellene élnem, tűnődik el, majd siet hozzátenni: de nekem csak így megy, pörögve.

(Fotó: Penovác Károly)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!