Állatok világnapja

Veszprém - 1931 óta világszerte megemlékeznek október 4-én az állatokról. Kezdetben a mozgalom a vadon élő állatok védelmére hívta fel a figyelmet, napjainkban hozzátartozik a körülöttünk élő állatok, a társ- és hobbiállatok helyes és felelősségteljes tartása, megóvása is.

Kiss Nikolett

Az állatkertek nem csak a szabadidő eltöltésében segítenek, hanem fontos szerepet játszanak a fajvédelemben és a környezettudatos nevelésben is.

A Veszprémi Állatkertben ezt a célt szolgálják többek között a mindennapos látványetetések, az állatok kifutójánál található ismertetőtáblák és a nemrégiben átadott oktató- és kiállítóház is.

Komoly szakmai munka is folyik a háttérben, így kerülhetett például Veszprémbe a nemzetközi fajmegmentő programban szereplő dzseleda pávián csapat, vagy a Magyarországon fokozottan védett kárpáti hiúz is.

1931 óta világszerte megemlékeznek október 4-én az állatokról

(Fotó: Állatkert)

De a madármenhely, és a valamely okból otthon tovább nem tartható ékszerteknősök átvétele is az állatok védelmét szolgálja.

A Veszprémi Állatkert igyekszik minden évben a játszva tanítás módszerével bevonni a gyerekeket az állatvédelembe. Immár hagyomány, hogy az Állatok Világnapja alkalmából vetélkedőt hirdet az iskolásoknak, mely az általános biológiai ismereteken túl az Állatkertben található állatokról is szól, és persze nem maradhat el a szórakozás sem.

Bízunk benne, hogy nem csak ezen a napon gondolunk az állatok jólétére!

Zoo-kérdés: Mely állatoknál tekinthető meg látványetetés a Veszprémi Állatkertben?

A kérdést is feltüntetve küldje el a választ az Állatkert címére: 8200 Veszprém, Kittenberger u. 17, vagy e-mailen: [email protected]!

A jó megfejtést beküldők között egy, egyszeri belépésre jogosító felnőtt belépőjegyet sorsolunk ki! Az előző feladvány nyertese: Veress Nikolett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!