Amatőrök a vízparton - Megyénkben is rendeznek döntőket

Megyei körkép - Idén immár ötödik alkalommal indul útjára az ország legnagyobb amatőr horgászversenyen, amelynek négy Veszprém megyei helyszíne van, és kettő kategória országos döntőjét is megyénkben tartják.

Tremmer Tamás

A versenyhorgászok kizárásával a horgászat népszerűsítése érdekében indították útjára az Energo Team-kupa országos amatőr horgászversenyt. A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy idén immár ötödik alkalommal állhatnak vízpartra a nevezők. Az elmúlt évek során nőtt a helyszínek, a versenyzők száma is. Emiatt 2009-ben már öt kategóriában mérhetik össze szerencséjüket és tudásukat a pecások: férfi és női egyéni, családi, gyermek, valamint ifjúsági kategóriában.

A kupa jelentősen eltér a hagyományos horgászversenyektől miután itt nem egy időben, és nem egyszerre kell horgászni a résztvevőknek. Pecázni bármikor lehet, versenytárs nélkül, alkalmazkodva a tavak házirendjéhez és nyitvatartási idejéhez. A horgászat időtartama öt óra, a teljesítményt a tavakon leigazolják.

A jelentkezőket az országban 54 helyszín, köztük négy Veszprém megyei ( pápa-borsosgyőri Strandi tó, balatonakali strandszakasz, devecseri Széki tó, a nyirádi Rókadombi Horgász Egyesület tava ) várja. (A verseny hivatalosan április 1-én indult, de Balatonakaliban egy hónappal korábban kezdték, mert a strandon május közepétől már tilos a horgászat.)

A horgászoknak 18 hét áll a rendelkezésükre, hogy próbálkozzanak: akár többször, több helyszínen, és több kategóriában is. 2009. április 1-től. 2009 augusztus 2-ig zajlanak a selejtezők, ezt követően minden tónál a legeredményesebb 15 pecás házidöntőt vív, amelyeket augusztus 7-9 között tartanak. A szabályok értelmében ezeken a horgászok már egyszerre és egy időben mérik össze a tudásukat. Az összfogás szerinti első helyezett kerül az országos döntőbe. (Amennyiben a selejtezők során valaki több tavon és több kategóriában versenyzett, és a házidöntők időpontja egybeesik, akkor el kell döntenie, hogy melyik tavon és kategóriába kíván indulni.)

A döntőket az ország több pontján, augusztus második felében rendezik. A gyerekek augusztus 15-én a Mélyvölgyi Méri-tavon (Dunaszeg), az ifjúságiak augusztus 16-án a Millér Horgásztavon (Szolnok) döntenek a végső helyezések sorsáról. A családi döntőt az etyeki Zoltán és Dianna Pihenőpark taván tartják augusztus 23-án. Két döntő megyénkbe került. A nők augusztus 21-én a borsosgyőri Strand-tavon mérik össze tudásukat. Másnap az egyéni döntőket tartják, mégpedig a Széki-tavon (Devecser).


Népszerű horgászvíz a devecseri Széki-tó, pecások sűrűn népesítik be a vízpartot
Fotó: A szerző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!