Áramütés! Órák teltek el, mire Vince magához tért: lába zsibbadt, feje zsongott - Fotókkal

Veszprém - Egyik kezével a háromfázisú elektromos vezetéket próbálta kihúzni a dugóaljból, a másikkal a granulátumkeverő gép fém felületének támaszkodott. Érezte az áramütést, próbált elmozdulni, másra nem emlékszik. Több óra telt el, mire magához tért.

Varga Domokos Péter

Maradics Vince esete az első hallásra egyértelműnek tűnik. Munkahelyén, a veszprémi Precision Controls Kft.-nél tavaly április 18-án munkavégzés közben áramütés érte, majd elesett, úgy emlékszik, a fejét is beverte valahová. 

Órák teltek el, mire magához tért. Az bizonyos, hogy este hat körül veszítette el az eszméletét, mire magához tért, az üzemben már az éjszakai műszak dolgozott. 

Arra eszmélt, hogy beszorult a gép és a fal közé, lába fáj és zsibbad, a feje zsong. Először fel sem tudott állni, majd mikor kicsit megmozgatta a lábát, elkezdett belé visszatérni az élet. 

Egy szinttel feljebb mászott, a kollégáihoz, akik mentőt hívtak. Éjjel kettő körül került be a megyei kórházba, a mentők a diagnózis rovatba az ictus electricust, és a hypertoniát (áramütés és magas vérnyomás) jegyezték be. 

A kórházból másnap délután engedték haza, az ezt követő napon ismét rosszul lett, mentővel vitték vissza. Ekkor tíz napot töltött az intézményben, a zárójelentésbe a következő bejegyzés is olvasható: Az áramütés szövődményét nem észleltük. 
 
Maradics Vince ekkortól vitatja az orvosi diagnózisok és a hivatalos vizsgálatok eredményét, ugyanis nem hiszik el neki és nem tartják bizonyítottnak, hogy valóban áramütés érte. 

Munkahelyi rosszullétének megnevezése rendkívüli eseménnyé változott. Márpedig ha nem érte áramütés, akkor nem történt munkahelyi baleset sem, ami Maradics Vince szempontjából igen súlyos anyagi hátrányokkal jár, elsősorban is azért, mert azóta nem dolgozott, a maximálisan igénybe vehető leghosszabb ideig, egy évig táppénzen volt. 

A táppénz nagysága pedig attól függ, rosszullétét munkahelyi balesetnek minősítik vagy sem. Ha igen, erre az időszakra a keresete 100 százaléka jár neki, ha nem, csak a 60 vagy 70. 
 
De ez a tíznapos kórházi kezelés után ez még nem foglalkoztatta Maradics Vincét, csak annyi volt számára egyértelmű, hogy még nem munkaképes. Gyakran megszédült, beszéde időnként akadozott, lelassult, bal kezét nem tudta kellően mozgatni. 

Bekerült a zirci Erzsébet kórház rehabilitációs osztályára, első alkalommal két hónapot töltött el itt, majd még kétszer egyet. A kezelések következtében állapota sokat javult. 
 
Eközben a munkahelyén is zajlott az ilyen esetekben kötelező adminisztratív eljárási folyamat, a munkavállaló rosszullétének megállapításáról. Jegyzőkönyv készült, melyben leírták, az üzemi baleset tényét a munkáltató nem ismeri el. 

Álláspontjukat az üzemorvos szakvéleményére alapozták, aki leírta, hogy a rosszullét körülményei, időbeli lefolyása, valamint a rendelkezésre álló orvosi dokumentáció alapján az áramütés igen nagy valószínűséggel kizárható  a rosszullét és a most is tartó keresőképtelen állapot jól definiált belgyógyászatineurológiai betegség következménye. 

Ugyanez a jegyzőkönyv tartalmazza azt is, hogy Maradics Vince balesetét követő napokban tartott vizsgálat során kiderült, a darálógép betáp kábelét éles tárggyal megsebezték, azaz kivágtak a vezeték szigeteléséből egy kb. 3-4 centiméternyi darabot, ahol szabadon van a rézvezeték. 

A sérült kábelt lefotózták, amelyet mellékeltek a jegyzőkönyvhöz. Az eset miatt a szándékos rongálás gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a rendőrségen. 
 
Maradics Vince nem érti, munkáltatója miért fogadta el az üzemorvos ávdiagnózisát, szemben az ő állításával, hogy áramütés érte, amit tételesen egyik orvosi dokumentum sem cáfol. Igaz, első alkalommal nem fedezték fel tenyerén az áramjegyet, egy égett bőrszakaszt, de ő és szakápoló lánya is állítja, ez létezett. 

Nem szólva arról, hogy áramütést áramjegy nélkül is el lehet szenvedni. Korábbi betegségét ő sem vitatja, de pszichiátriai szakorvos még ez év júniusában is azt írta, az agyi keringészavar tünetei akár áramütés következményei is lehetnek. És főleg azt nem érti, ha egyszer dokumentáltan sérült volt a kábel, pontosan ott, ahol ő megfoghatta, miért nem hiszik el neki, hogy megütötte az áram?! 
 
Természetesen nem fogadta el munkahelye megállapításait, fellebbezett. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) Közép-dunántúli Munkavédelmi Felügyelősége a rendelkezésére álló dokumentumok alapján hozott határozatot, megerősítve, hogy Maradics Vince rosszulléte nem minősül munkabalesetnek. Ezt az iratot a zirci Erzsébet kórházban kapta kézhez, ott helyben, kézírással fellebbezte meg. 

A munkavédelmi felügyelőség az újabb eljárás előtt igazságügyi szakértő véleményét kérte. A szakértő is arra az álláspontra helyezkedett, hogy a rendelkezésre álló orvosi és egyéb adatok - az elszenvedett áramütés oki szerepét nem támasztják alá - tényként elfogadva a rosszullétet azt nagy valószínűséggel Maradics Vince már az eseményt megelőzően fennálló, belgyógyászati okokra visszavezethető agyi keringészavara okozta. 

Ennek alapján nem lehetett kérdés, hogy az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség II. fokon is elutasította Maradics Vince fellebbezését. Egyetlen esély maradt, a munkaügyi bíróság  amely több szabálytalanságra hivatkozva hatályon kívül helyezte az eddig meghozott döntéseket, és a munkaügyi felügyelőséget új eljárás lefolytatására kötelezte. Azaz kezdődik elölről minden, mintha az elmúlt másfél évben semmi nem történt volna. 
 
Természetesen megkerestük a másik oldal érintettjeit is. A Közép-dunántúli Munkavédelmi Felügyelőségtől arról érdeklődtünk, lehetséges, hogy ugyanaz a személy végzi el az új vizsgálatot, mint aki az előzőt? 
 
Nesztinger Péter igazgatótól az alábbi választ kaptuk: Az új eljárásban a kezdeti lépés megtétele után új eljáró felügyelőt jelöltem ki ügyintézőnek. 
 
A Precision Controls Kft. igazgatójának több kérdést tettünk fel, elsősorban arra lettünk volna kíváncsiak, miért nem hisznek saját dolgozójuknak, hiszen tételesen egyik orvosi szakvélemény sem zárta ki az áramütést, a sérült kábelt pedig saját belső vizsgálatuk tárta fel. 

Dennis Müller
igazgató leírta, a Veszprém Megyei Munkaügyi Bíróság végzéséből megállapítható, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséggel szemben nyújtottak be keresetet, nem pedig az ő cégük ellen. 

A Precision Controls Kft. tartja magát az OMMF hatósági megállapításaihoz, és amíg az ügy folyamatban van, nem kívánunk nyilatkozni, azt követően azonban készséggel állunk rendelkezésére.
 
Az ügy tehát még ma is folyamatban van. De Maradics Vincének ma már nincs munkahelye, mert az egy év táppénzes időszak letelte után 46 százalékos keresőképtelenséget állapítottak meg nála. 

Ezzel az egészségügyi háttérrel az egyébként gépészmérnöki szakképesítéssel rendelkező, 58 éves embernek betanított munkát ajánlottak fel a cégénél - ennek megfelelő bérezéssel -, amit köszönettel visszautasított. Ezért közös megegyezéssel elváltak útjaik. 
 
Most több hónapnyi kórházi kezelés után zirci otthonában ücsörög, és azon gondolkodik, az a három fázis mért nem vágta meg jobban. Ha a fél karja leégett volna, most nem lenne ennyi gondja. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!