Armstrong magyar nagykövete

Dervalics Róbert, a Magyar Honvédség Légierő Zenekarának zenésze önálló Louis Armstrong-showműsorral áll színpadra, májusban együttesével egy hollandiai zenei fesztiválon mutatkozik be.

Balla Emőke

Dervalics Róbert kisgyermek kora óta csodálója Louis Armstrongnak, aki meghatározó alakja, zenésze volt a 20. századi zenének, az úgynevezett swingkorszaknak. Mindig szerette volna magát ebben a műfajban kipróbálni, de csak évekkel később adatott meg a lehetőség számára, hogy önálló műsorral lépjen színpadra.

A zenész 1983-ban kezdte tanulmányait Balatonfüreden, klarinétozni tanult. Olyan kiváló tanárok segítették fejlődését, mint Vecsey Ervin és Nyitrai Endre. Budapesten, az akkori Magyar Honvédség Zeneművészeti Tiszthelyettesképző Szakközépiskolájában tanult, 1993-ban Veszprémbe, a Magyar Honvédség Légierő Zenekarához került. A klarinét mellett a szaxofont is elsajátította, sőt ebben a műfajban egyre inkább a magáénak érezte. A Légierő Zenekarában, Katona János karmesternek is köszönhetően nyílt lehetősége Louis Armstrong-dalokat énekelni; fellépéseivel már a kezdetekben nagy sikert aratott, a jazz és swing műfajában itt indult pályafutása. Először csak négy-öt számot tudott, majd kiváló zenésztársaival együtt elkészítette önálló showműsorát, ahol tizenkilenc dal hangzik el: Armstrong minden zenei korszakából "szemezget", a '20-30-as évek muzsikája éppúgy hallható, mint a '60-70-es éveké.

Honnan jön ez a hang, hogyan sajátította el ezt a stílust, kérdezem, ahogyan kérdezik tőle sokan. Szívből, válaszolja Dervalics Róbert. Ezt a fajta stílust, ezt a fajta éneklést nem tanulta, csak "poénból" kipróbálta. Nem is lehet tanulni, véli, valaki vagy képes rá, vagy nem. Mégis: tőlünk, magyaroktól távol áll az amerikai swing, blues és jazz világa, ebben benne kell élni. A magyar előadó tehetségére a világ több pontján felfigyeltek: Dervalics Róbert együtt muzsikált olyan külföldi és hazai jazzsztárokkal, mint Pege Aladár, Jávori Vilmos, Berki Tamás, Babos Gyula, Szulák Andrea és a Benkó Dixieland Band. A légierő-zenekarral a világ nagy koncerttermeiben, fesztiválokon, nagykövetségeken, diplomáciai rendezvényeken szerepelt, megtiszteltetés volt számára, hogy 2010-ben a megyei Prima Primissima-díjat is átvehette, csakúgy, mint amikor 2009-ben a NATO akkori főtitkára, Jaap de Hoop Scheffer személyesen gratulált Louis Armstrong-műsorához.

Dervalics Róbert Brüsszeltől Amszterdamig, Barcelonától Helsinkiig sok-sok barátot és rajongót szerzett a műfajnak. Célja, hogy színpadra varázsolja a swingkorszak Amerikáját, felidézze Louis Armstrong szellemét, a műfajt minél több emberrel megismertesse, megszerettesse. Magyarországon még viszonylag kicsi a műfaj elfogadottsága, ő most külföldi fesztiválon is Magyarországot képviseli, Louis Armstrong "magyarországi nagyköveteként". Armstrong halálának negyvenedik évfordulóján tavaly több emlékkoncertet tartottak a világon, Magyarországon ennek kevesebb híre ment, Dervalics Róbert által talán többen megismerik. Zenésztársaival együtt többször szerepelt szabadtéri előadásokon, koncert- és báltermekben, hétvégenként egy balatonfüredi kávézóban muzsikálnak. Áprilisban egy Millenáris parki nagyszabású fellépésre készülnek, májusban egy ötnapos holland jazz-, bluesfesztiválon adnak két nagyszínpados koncertet.

A zenész azt mondja, aki szereti a lendületes, vidám, ám igényesen kidolgozott élő hangszeres swing- és dixielandmuzsikát, az jól érzi majd magát a rendezvényeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!