Átalakul a szelektív hulladékgyűjtés

Veszprém - A szelektíven gyűjtött hulladékot fajtánként elkülönítve, különböző időpontokban szállítja be a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató (VKSZ) Zrt. a Kistó utcai telephelyükön lévő válogató csarnokba.

Varga Domokos Péter

Ezt szerdán sajtótájékoztatón közölte a lakossági szolgáltatást végző cég városgazdálkodási igazgatója.

Horváth Zoltán elmondta, a szelektíven gyűjtött ötfajta hulladékot - pet-palackot, fehér és színes üveget, kartonpapírt, újságpapírt - a hét öt különböz napján szállítják be a telephelyükre, így a keveredést egyértelműen ki lehet zárni.

A szelektív hulladékgyűjtés rendszere az elkövetkező években átalakul a VKSZ Zrt. gyűjtőkörzetében, első körben megnövelik a hulladékgyűjtő szigeteken elhelyezett edények térfogatát. A jelenlegi kézi ürítésről áttérnek a gépi ürítésre, ezáltal rendezettebbé válik a szigetek környéke.

Jövőre a próbaüzemet követően beindul az új környezetbarát hulladékkezelő rendszer, és elkezdi működését a Királyszentistvánban épülő új lerakó is.

Ezzel 157 településen változnak meg a hulladékgyűjtés feltételei, a VKSZ Zrt. fokozatosan beindítja a lakosságnál a szelektív gyűjtést.

Kezdetben ezt nem terjesztik ki mind az ötfajta szelektíven gyűjtött hulladékra, csupán kettő-háromra. A lakosságnál gyűjtőzsákokat helyeznek el, majd onnan szállítják el, nem kell azokat eljuttatni a szigetekre.

Ezt a módszert azonban csak hosszabb idő elteltével terjesztik ki az egész lakosságra, mert rendkívül drága.

- A lakossági tájékoztatást a veszprémi általános iskoláknak meghirdetett rajzpályázattal kezdték meg - erről már Bonyhádi Szilvia adott számot.

A rajzpályázat projektmenedzsere közölte, a pályaműveketet november 13-ig várják. Azokat szakmai zsűri bírálja el, Hegyeshalmi László festőművész vezetésével.

Az eredményhirdetést és a díjátadást nagyszabású rendezvény keretében a Veszprém Arénában tartják. Az esemény kapcsolódik majd a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által elindított a Környezetvédelem nagykövetei című programhoz.

Az arénában tartott rendezvény vendége lesz majd a két környezetvédelmi nagykövet, Görög Zita modell és az Alma zenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!