Átépítik a várban a Hősök kapuját Veszprémben

Veszprém - Átépítik és új funkciót kap a veszprémi vár bejárata, a Hősök kapuja. Az anyagi fedezet meghatározó részét, 216 millió forintot a Közép-dunántúli Operatív Program keretében kiírt pályázaton kívánja elnyerni az önkormányzat, 38 millió forintot önrészként biztosítanak.

Varga Domokos Péter

A hétfői rendkívüli ülésen határoztak erről városatyák. Molnár Ernő (Lokálpatrióták Szövetsége) ugyan egyetért a kitűzött céllal, de szerinte a jelen gazdasági helyzetben nem erre kellene költeni a pénzt.

Az idei költségvetésből erre a célra 13,6 millió forintot fordított a város. Pontosan mire ment el ez az összeg? - érdeklődött dr. Szalay András, a liberális frakció vezetője. 

- Hatszázhuszonnégyezer kellett technikai költségekre, 2.158 ezer a pályázat benyújtásának közvetlen költsége, 10.178 ezer forint a sikerdíj - adta meg a választ Brányi Mária, aki városstratégiai tanácsnokként jegyezte az előterjesztést.

Az átépített várkapu a Művészetek Háza kezelésében üzemelne, az épületben interaktív vár- és helytörténeti bemutatóhelyet alakítanának ki, amely többek között továbbvezetné a látogatókat frissen felújított Séd völgyébe. A feladat ellátásához két főállású dolgozót vesznek majd fel. Az épületben  régi hiányt pótolva  egy európai színvonalú vécéblokkot is kialakítanak.

Az előterjesztésre a jelen lévő képviselők Wéber László (Szövetség Veszprémért) tartózkodó voksa mellett valamennyien igent mondtak, azok is, akik a vita során kételyeiknek adtak hangot.

Egyetértett viszont mindenki azzal, hogy a város vegyen részt a Mindenki ebédel programban, és nyújtson be pályázatot a rászoruló gyermekek étkeztetéséért.

A rendkívüli közgyűlésen jelentette be Domokos József, hogy kilép a szocialista frakcióból, a továbbiakban független képviselőként kívánja szolgálni a várost.

Felidézte, hogy első ciklusában, 1994-ben is függetlenként mérette meg magát, és azóta is egyéni körzetben indulva szerzett minden alkalommal képviselői mandátumot.

Álláspontja szerint a várospolitika konszenzust igénylő terep, nagykoalíciós összefogást igényel. Nem érti, miért szavaznak az ellenzéki képviselők következetesen a költségvetés elfogadása ellen. A későbbiekben az együttműködést keresve akarom a közjót szolgálni - szögezte le a frakciót elhagyó képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!