Átevezte az óceánt - Sokan kételkedtek, de Rakonczaynak sikerült

Budapest - Kikötött Antigua szigetén Rakonczay Gábor, aki kenuval szelte át az Atlanti-óceánt közölte felesége, Viktória. A fiatal férfi 80 napra tervezte expedícióját, végül 60 nap alatt teljesítette a távot, s a hét végén már itthon pihenheti ki az út fáradalmait.

Miskei Anita

Rakonczay Gábor karácsony előtt indult útnak, hogy meghódítsa az Atlanti-óceánt. Több ezer mérföld tapasztalattal és három óceánátkeléssel a háta mögött szállt hajóba. A világon elsőként egyedül evezte át az óceánt egy speciális hajóval, a Vitézzel, amit Fa Nándor tervezett. Felesége, Viktória elmondta, a Fa Nándortól kapott hajót átalakították, Gábor saját igényeire szabták. Nem csupán építészszakmájukat, de korábbi tapasztalataikat is segítségül hívták a hajó átalakításakor. Hiszen 2007-ben már átevezték az Atlanti-óceánt az első magyar párosként egy saját tervezésű és építésű hajóval, vegyes párosként rekordidő alatt. Talán éppen a 2007-ben átélt kaland adott erőt Rakonczay Viktóriának ahhoz, hogy bízzon férjében.

- Gábor megígértette velem, pusztán azért, mert nem tudunk telefonon beszélni, nem kezdem kerestetni - mesélte Viktória, aki február első napjaiban beszélt utoljára Gáborral. Aztán vasárnap éjszaka megcsörrent a telefon, s az elveszettnek hitt férj jelentkezett.

- Magyar idő szerint éjfélkor hívott Gábor, amikor kikötött Antigua szigetén - mondta Viktória. Elmondta, február első napjaiban erős szél és hatalmas hullámok ostromolták Vitézt, majd február 4-én egy hullám fel is borította a hajót. Gábor ki volt kötve, így nem távolodott el messzire a hajótól, a felszerelése azonban elázott. Végül feltehetően egy hullám vissza is fordította a hajót, a következő napon azonban ismét borult. A tőkesúly felfelé állt, Gábor a kabin ablakát kinyitotta, s beömlött a víz. Nehezen, egy hullám segítségével sikerült visszaállítani a hajót. Ekkor vált használhatatlanná a műholdas telefon. Gábor azonban kitartó volt. Az eredetileg 80 naposra tervezett távot 60 nap alatt tette meg.

 

Fa Nándor is méltatta a teljesítményét

Fa Nándor is méltatta a fiatalember teljesítményét, elismeréssel szólt Gáborról, aki "magasra tette a lécet". Megjegyezte, a Balaton is veszélyes lehet, ha azt alábecsülik. "Gábor tehetséges fiú, fizikailag és fejben is erős" - tette végül hozzá.

Egyébként a magyar kenussal egy időben vágott neki a távnak egy 23 egységből álló csapat, amelynek a fele időközben feladta a küzdelmet, ami ugyancsak Gábor példaértékű kitartására mutat rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!