Az állam is fizessen a jégkárokért

Siófok - A balatoni települések mintegy 200-250 millió forint központi támogatást várnak a partvédőművekben okozott jég- és viharkárok helyreállításához.

Győrffy Árpád

A testület tagjai a minapi ülésen összegezték a Balatoni Integrációs Kft. felmérésének eredményét, mellyel a 43 érintett önkormányzat adatait gyűjtötték össze a károkról és a helyreállítás költségeiről. A településenként számottevő különbségek mutatkoznak a keletkezett károk nagyságában.  A beküldött adatok alapján öt településen - Balatonfenyves, Fonyód, Siófok, Balatonalmádi és Balatonmáriafürdő - keletkezett a károk meghatározó része. Megyénkben Almádi mellett Balatonakali, Balatonfűzfő, Balatonszepezd is jelentős kiadásokkal számolhat.
 
Több polgármester is elmondta, hogy az önkormányzatok nem rendelkeznek megfelelő forrással a partvédőművek helyreállításához.
A Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója, dr. Horváth Gyula arra hívta fel a figyelmet, hogy a most ki nem javított partvédőműken a csak tovább nő a kár a viharok miatt. Javasolta, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő az esetlegesen majd befolyó a mederhasználati díjakat adja át majd erre a célra.

 


 
A fejlesztési tárca képviselője elmondta, hogy jelenleg nincs olyan elkülönített forrás, amiből a helyreállítást finanszírozni lehetne.

Dr. Bóka István elnök a véleményeket összegezve támogatta azt az álláspontot, hogy a károkat az állami tulajdonban lévő Balaton okozta az időjárás szeszélye folytán az önkormányzati tulajdonban lévő partvédőművekben. Ennek megfelelően úgy gondolják, hogy az államnak is vállalni kell az 520 millió forintos helyreállítási költség egy részét. A testület ennek megfelelően határozatban kezdeményezett egyeztetést a kormányzattal a terhek megosztásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!